Facebook blokerer majestætsfornærmende video: Thailands konge viser både tatoveringer og en ukendt kvinde frem - iført gul mavebluse

Det er majestætsfornærmende at vise en video af Thailands konge på indkøbstur i et tysk shoppingcenter. Derfor kan thaier ikke få lov at se deres konge i mavebluse.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun en kort gul top dækker det øverste af hans tatoverede brystkasse.

Den thailandske konge Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun viser meget bar hud i en video, der er dukket op.

Optagelsen fra et tysk shoppingcenter følger kongen i et par lavtaljerede jeans og med stort set hele maven og ryggen bar.

Den opsigtsvækkende video af monarken, der spiser is og går hånd i hånd med en kvinde, der ikke er hans kone, er imidlertid ikke mulig at se for den thailandske befolkning på det sociale medie Facebook, skriver flere internationale medier.

For videoen er i strid med landets love, der forbyder kritik af monarken. Ifølge mediet Vice News er det netop derfor, Facebook har blokeret videoen:

»Når regeringer mener, at noget på internettet er i strid med deres love, kan de kontakte virksomheder som Facebook og bede os begrænse adgangen til dette indhold,« skriver en talsperson til Vice News.

Den amerikanske journalist Andrew Marshall har fået fingrene i optagelsen og blandt andet lagt den på Twitter.

Se den her:

 

Optagelsen stammer fra juni 2016, da en thailandsk borger ifølge Vice News genkendte monarken i shoppingcenteret Riem Arcaden i den bayerske by München.

Ifølge mediet har den thailandske regering lukket næsten 7.000 hjemmesider siden 2015 efter indførslen af en lov, der forbyder computerkriminalitet.

Men Facebook er et populært medie i Thailand, og det bliver derfor anset for usandsynligt, at Thailand i stil med Kina og Iran vil blokere hele Facebook.

Andrew Marshall har tidligere været ansat for Reuters og har skrevet en bog om det thailandske folks kamp for demokrati og et kongehus i krise. Og han har ifølge Vice News sympati med Facebook:

»De er fanget som en lus mellem to negle, fordi Thailand har de her latterlige love, hvor alt hvad du siger, der bliver regnet som kritik af kongehuset, kan give fængselsstraffe på hundreder af år,« siger han.

Den thailandske konges beslutninger har før været genstand for meget opmærksomhed. Som kronprins medbragte han sin puddelhund Fufu til flere officielle kongelige arrangementer.

En amerikansk ambassadør har ifølge mediet Foreign Policy beskrevet, hvordan hunden fik lov at drikke af gæsternes glas.

Ikke mindste vakte det opsigt, da lækkede diplomatiske notater fra Wikileaks viste, at samme ambassadør Ralph L. Boyce kunne fortælle, at kronprinsen havde udnævnt Fufu til general.