Få timer efter Baghdadis død udnævnte IS en ny leder: Her er, hvad spionerne kan fortælle om ham

Manden, der nu leder Islamisk Stat, hedder Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, er islamisk lærd og en af terrorgruppens stiftende medlemmer. Han har været med til at bane vej for folkemordet på yazidierne i det nordlige Irak.

I oktober mødte den forhadte IS-leder Abu Bakr Al-Baghdadi (billedet) sin død i en tunnel under sit hus. Men blot få timer senere udnævnte Islamisk Stat en ny leder. Og nu er spioner begyndt at få et indtryk af, hvem han er. Arkivfoto: AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Blot få timer efter at den forhadte og berygtede terrorleder Abu Bakr Al-Baghdadi blev dræbt, udpegede Islamisk Stat en ny leder.

Hans kodenavn er Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi. Det er det navn, som terrororganisationen selv meldte ud, da den nye leder blev annonceret. Men der var ikke mange iagttagere, der genkendte det.

Det forholder sig anderledes med hans rigtige navn, som The Guardian nu har fået bekræftet af to efterretningstjenester.

Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, som han i virkeligheden hedder, har stået på USAs liste over eftersøgte personer siden i sommer. Det amerikanske udenrigsministerium har udlovet en dusør på 33,6 mio. kr. til den, der finder ham.

Han er en af terrorgruppens stiftende medlemmer, og han bliver anset for at være en af de allermest indflydelsesrige ideologer i Islamisk Stat, oplyser anonyme efterretningsfolk til The Guardian.

Se et billede af ham herunder:

Han steg til tops i terrororganisationen på grund af sin baggrund som islamisk lærd. Med en uddannelse i sharialov fra Mosul-universitetet uddelte han de domme, der banede vejen for folkemordet på yazidierne i det nordlige Irak.

Yazidierne er et religiøst mindretal, som Islamisk Stat har forfulgt. Deres piger og kvinder blev taget som slaver og voldtaget af IS-jihadister, og mændene blev dræbt i tusindvis.

I de tre måneder, der er gået, siden Baghdadi detonerede en bombevest og tog livet af sig selv og sine børn i en tunnel under sit hus, har spioner fra Mellemøsten og Vesten iagttaget terrorgruppens nye leder.

To efterretningstjenester fortæller anonymt til The Guardian, at Salbi har fået en central rolle i Islamisk Stat, og at han bruger de fleste af sine kræfter på at genopbygge terrorgruppens magt og vinde de i dag noget yngre IS-jihadisters tillid.

Islamisk Stat, der engang kontrollerede et område på størrelse med Storbritannien i Syrien og Irak, står i dag enormt svækket i regionen.

Men i det nordlige Irak har terrorgruppen siden sidste sommer gennemført flere og flere angreb mod kurdisk-irakiske styrker.

Mellem jul og nytår tog gruppen ansvaret for 106 angreb, der skulle hævne Baghdadis død, skriver The Guardian.