Få overblikket: Disse store selskaber boykotter amerikansk våbenlobby efter skolemassakren i Florida

En række amerikanske virksomheder dropper samarbejdet med National Rifle Association, som er kommet i heftig modvind efter skoleskyderiet i Florida i sidste uge. Den amerikanske lobbyorganisation går til modangreb i en erklæring og kalder virksomhederne feje. Få overblikket her.

Sidste uges skoleskyderi på en skole i Florida har sat gang i en heftig debat om USA's våbenlovgivning. Foto: MANDEL NGAN Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

United Airlines, Symantec og Hertz.

Det er bare nogle stykker af den række af store selskaber, som i disse dage gentænker deres forhold til National Rifle Association (NRA).

Det sker, efter at organisationen er kommet under heftig beskydning fra borgere for at tale imod ønsket om en strammere våbenpolitik i USA i forbindelse med skoleskyderiet i Florida i sidste uge, som kostede livet for 17 personer.

Flere amerikanske virksomheder har allerede udtalt, at de helt kapper båndene til organisationen og ikke længere vil tilbyde rabatter til deres medlemmer.

Dermed kan medlemmerne vinke farvel til nogle af de fordele, organisationen giver dem inden for alt fra vinklubber og rejser til sundhedssikring.

Virksomhederne spænder over alt fra forsikings- til flyselskaber, biludlejningsvirksomheder og hotelkæder og tæller mastodonter som Hertz og United Airlines.

Fælles for dem er, at de har brugt Twitter til at annoncere, at de indstiller deres samarbejde med NRA.

Få overblikket her:

Virksomhedernes melding vækker imidlertid stor utilfredshed hos våben-organisationen, som har omkring fem millioner medlemmer og bliver anset som en af USAs mest magtfulde lobbyorganisationer.

I en erklæring kalder en NRA-talskvinde virksomhedernes handling for »en skamfuld udstilling af politisk og borgerlig fejhed« og går dermed til modangreb på de selskaber, der har valgt at droppe samarbejdet med organisationen.

»Siden tragedien i Parkland, Florida, har en række virksomheder valgt at afbryde samarbejdet med NRA for at straffe vores medlemmer,« siger talskvinden for organisationen, Jennifer Baker og tilføjer, at NRA intet har at gøre med den fejlslagne sikkerhed på skolen og de »grusomme fejl«, der blev begået af ordensmagten.

Det sker med henvisning til flere ting, der gik galt på skolen i Florida, hvor skolens politimand blandt andet ikke greb ind under skyderiet og videoovervågningen på skolen var forsinket. Der var heller ikke nogen, som reagerede på flere advarsler om 19-årige Nikolas Cruz, som er anholdt for skyderiet.

De fejl ændrer dog ikke på, at massakren i Florida, der er blandt de mest dødelige skoleskyderier i USAs historie, har sat gang i et hidtil uset national protestbevægelse blandt især landets unge, som vil have strammet landets liberale våbenlov.

Det har blandt andet fået den amerikanske præsident, Donald Trump, til at stille et forslag om at fjerne våbenfri zoner ved landets skoler og støtte op om, at lærere med særlig træning kan være bevæbnede.

Samtidig har præsidenten givet udtryk for, at man i fremtiden vil tjekke bedre op på folk, som ønsker at købe våben.

»Vi kommer til at være hårde i forhold til baggrundstjek. Vi kommer til at have meget fokus på folks mentale tilstand,« sagde Donald Trump onsdag til et møde i Det Hvide Hus, hvor pårørerende til skoleskyderiet også var til stede.

Det er blandt andet den folkelige modstand våbenlobbyen, som har fået virksomheder til at droppe samarbejdet med NRA.

Sådan lød meldingen fra First National Bank Omaha eksempelvis torsdag, da de annoncerede, at de ikke ville forny kontrakten om et NRA-visakort.

Mens virksomhedernes melding er blevet mødt af likes og opbakning, er modstanden tilsvarende stor, og en række brugere og NRA-medlemmer skriver i kommentarfelterne til virksomhedernes annoncering, at de nu helt vil boykotte dem.