Få dræbt i kraftigt jordskælv

Et voldsomt jordskælv, der i nat ramte Japan, har indtil videre kun krævet fem dødsofre. En brand brød ud på et atomkraftværk som følge af skælvet, der er dog ingen fare for radioaktivt udslip.

Foto: Issei Kato Fold sammen
Læs mere

På trods af sin voldsomme styrke på 6.9 har foreløbigt kun fem mennesker mistet livet efter et jordskælv ramte Niigata-kysten i den nord-vestlige del af Japan kvart over tre i nat dansk tid. 240 personer meldes kvæstet.

Antallet af dræbte kan dog stige i løbet af dagen, efterhånden som redningsmandskab får ledt de sammenstyrtede huse igennem.

Flere huset kollapsede delvist, og brande brød ud, da gasledninger blev revet over. En transformatorstation på Kashiwazaki atomkraftværket brød i brand som følge af jordskælvet. Der er dog ingen fare for radioaktivt udslip, skriver CNN.

Værkets egne vibrationsdetektorer opfangede straks det begyndende jordskælv, hvilket satte en øjeblikkelig nedlukning af samtlige reaktorer i gang.

Myndighederne aktiverede efter skælvet tsunamiadvarsler, men bølgerne nåede aldrig højere op end 50 centimeter over normal højde.

Ca. 60.000 husstande mistede strøm og gas som følge af jordskælvet.

Kraftige sikkerhedsforanstaltninger

De japanske øer ligger i verdens mest jordskælvsramte område. I 1995 dræbte et jordskælv med en styrke på 7.2 over 6.500 mennesker i Kobe-området. Japan er alligevel et af de mest jordskælvsikrede lande i verden.

Landet har bl.a. et totalt forbud mod at bygge murstenshuse, i det de har tendens til at kollapse som korthuse selv under svage skælv. Landets højhastighedstog, Shinkansen, er designet til at kunne klare jordskælv mens det kører 300 km/t.