Få det fulde overblik: Det ved vi om angrebet i Kongsberg

Fem personer har mistet livet, og to er alvorligt såret, efter at en mand gik til angreb med bue og pil.

 
Klokken 18:13 onsdag aften fik politiet de første opkald fra personer i Kongsberg, der havde observeret en mand bevæbnet med bue og pil, som skød efter folk med sit våben. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norsk politi er stadig i gang med at efterforske, hvorfor en gerningsmand gik amok med bue og pil i Kongsberg i Norge onsdag aften.

Her er, hvad vi ved om situationen indtil videre:

* Der er fem dræbte – fire kvinder og en mand. Alle er mellem 50 og 70 år gamle.

* Klokken 18.13 fik norsk politi de første opkald om, at en person gik rundt i Kongsberg og skød efter folk med bue og pil.

* Politiet bad i den forbindelse byens borgere om at holde sig inden døre.

* Første kontakt mellem manden og politiet blev etableret klokken 18:18. Politiet bliver beskudt med bue og pil under kontakten.

* Politiet formoder, at alle drab finder sted efter den første kontakt.

* Godt en halv time senere – klokken 18.47 – blev den formodede gerningsmand anholdt af politiet efter en konfrontation, hvor politiet måtte affyre varselsskud.

* Politiet oplyste natten til torsdag, at den anholdte er en 37-årig dansk statsborger, der bosat i Kongsberg. »Han samarbejder med politiet og forklarer sig i detaljer om hændelsen og det, han er sigtet for,«  siger mandens forsvarsadvokat, Fredrik Neumann, torsdag morgen til Ritzau.

* Manden vil blive fremstillet i grundlovsforhør senere på dagen torsdag, fortæller forsvarsadvokat Fredrik Neumann.

* Norsk politi afholdt pressemøde torsdag klokken 10:00. Her fortalte politiet at den anholdte er en dansk statsborger på 37 år, der er konverteret til islam

* Politiet har kendskab til manden, da man tidligere har haft kontakt til ham i forbindelse med bekymring om radikalisering

* Udover de fem dræbte er yderligere to personer alvorligt sårede – heriblandt en politibetjent, der ikke var på job, da angrebet fandt sted. De bliver i øjeblikket behandlet på intensivafdelingen på sygehuset i Kongsberg, men er ikke i livsfare.

* Den formodede gerningsmand skulle i løbet af sin tid på fri fod have bevæget sig over et større område i Kongsberg. Her angreb han blandt andet en Coop Extra-forretning i byens centrum.

* Motivet for angrebet er ukendt. Politichef i Sør-Øst politidistrikt Øyvind Aas sagde på et pressemøde onsdag aften, at »det er naturligt at undersøge, om der er tale om en terrorhandling«.

* Torsdag morgen fortæller politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen at den anholdte 37-årige danske statsborger »erkender forholdene«. »Han erkender forholdene. At det er ham, som har gennemført handlingerne, som han er sigtet for,« siger Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2 Norge.

* Ligeledes bekræfter hun tidligere meldinger i norske medier om, at den sigtede har været i kontakt med det norske sundhedsvæsen af flere omgange.

* I forbindelse med hændelsen i Kongsberg blev en politihelikopter indsat i luften over byen. Ifølge avisen VG blev politiets bombegruppe også sendt til stedet.

Overblikket opdateres løbende