Exit-enighed er på trapperne mellem USA og Afghanistan

Spørgsmålet om immunitet for tilbageværende ameerikanske soldater, skal afgøres af et såkaldt afghansk ældreråd.

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry og Afghanistans præsident, Hamid Karzai, giver hånd efter et pressemøde i Kabul 12. oktober 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: MASSOUD HOSSAINI

AFGHANISTAN: Det bliver op til et såkaldt Loya Jirga, et råd af ældre mænd fra hele Afghanistan, at konfirmere aftalen, men USAs udenrigsminister og den afghanske præsident, Hamid Karzai, er blevet enige om ordlyden i en sikkerhedsaftale, der skal træde i kraft, når de fleste amerikanske tropper rejser hjem næste år.

Ifølge Reuters indebærer den foreløbige aftale, at de tropper - som USA har planer om at lade blive tilbage - ikke skal kunne tiltales efter afghansk lov, hvis de begår forbrydelser.

Netop det punkt er helt essentielt for amerikanerne, og reelt har de truet Karzai med, at alle - med streg under alle - amerikanske tropper bliver trukket ud, og at afghanerne så må klare hele sikkerhedssituationen selv. Det vil i givet fald ske, selv om amerikanerne ifølge Reuters har tilkendegivet, at de afghanske sikkerhedsstyrker endnu ikke er helt parate, men har brug for en støttende amerikansk hånd.

Modsat har Karzai ifølge Reuters gennem hele det årelange forhandlingsforløb stået stejlt på, at de tilbageværende amerikanske tropper skal underlægges afghansk lov, men resultatet er nu blevet, at Karzai tilslutter sig det amerikanske synspunkt. Samtidig gør Karzai det klart, at han eller regeringen ikke kan give den endelige accept, og at afgørelsen ligger i det såkaldte ældreråd, Loya Jirga.

Dette råd har tidligere stemt i USAs favør, og ifølge Reuters er vestlige diplomater optimistiske, når det gælder udsigten til, at ældrerådet vil tilslutte sig Karzais accept.

At amerikanerne mener det seriøst, når de fremhæver, at resultatet i givet fald kan blive, at der ikke bliver en eneste amerikansk soldat tilbage, behøver Karzai ikke være i tvivl om.

Forud for den amerikanske tilbagetrækning fra Irak i 2011, mislykkedes det at indgå en lignende aftale om immunitet for tilbageværende amerikanske tropper. Ved udgangen af årsskiftet, var der ikke en eneste amerikansk soldat tilbage i Irak.