EUs ledere krydser fingre for Macron som præsident

Der er meget på spil ikke bare for Frankrig men hele Europa, når franskmændene skal til valg i næste uge. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og andre statsledere udpeger derfor gerne deres favorit.

De fleste ledere i EU ser helst at den EU-positive Emmanuel Macron bliver Frankrigs næste præsident - fremfor den endog meget EU-skeptiske Marine Le Pen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC FEFERBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) konstaterede lørdag i Bruxelles et åbenlyst faktum.

»Jeg har ikke stemmeret til det franske præsidentvalg,« sagde han.

Men hvis han havde, ville han have stemt på den proeuropæiske centrumkandidat Emmanuel Macron frem for den EU-skeptiske højrenationale Marine Le Pen som landets næste præsident ved valget om en uge.

»Jeg ønsker jo, at de holdninger og værdier, jeg selv står for, præger ikke bare Danmark, men også Europa. Danmark er blevet et rigt land i samarbejde og i samhandel med andre lande. Det skal vi holde fast i. Det er ikke noget, Danmark kan diktere, det kræver, at de 26 andre EU-lande har den samme tilgang til det. Det håber jeg, at også Frankrig vil have fremover,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han var ikke interesseret i at uddybe, hvorfor Marine Le Pen ikke ville være den rigtige kandidat, men allerede efter første runde af det franske præsidentvalg brød statsministeren den normale kutyme om ikke at kommentere valg i andre lande, mens de står på.

I et tweet skrev statsministeren således, at »Europa har brug for et fordomsfrit og reform­orienteret Frankrig,« fulgt af både et »tillykke« med første runde og et »held og lykke« med næste.

Og Lars Løkke Rasmussen har ikke været alene med at melde klart ud, at det er vigtigt for Europa og EU, at franskmændene vælger Macron. Med Marine Le Pens ønsker om at trække Frankrig ud af euroen eller måske endda ud af EU vil et valg af Le Pen den 7. maj bringe EU ud i et uoverskueligt stormvejr, netop som man har brug for at holde sammen i Brexit-forhandlingerne.

Macron er tættere på Merkel

Lørdag var det netop et klart signal om sammenhold, som stats- og regeringschefer fra de 27 lande, der fortsætter i EU, sendte ved at komme til enighed om de overordnede retningslinjer for Brexit-forhandlinger i løbet af få minutter.

Også den afgående franske præsident, François Hollande, har allerede gjort det klart, at han støtter Macron. Og at det også handler om Europas fremtid, lagde han ikke skjul på ved topmødet.

»Valget den 7. maj handler om, at vi har alt at vinde ved at blive i EU, og derfor er det rigtigt, at det er et valg om Europa,« sagde han.

Den socialistiske Hollande har gennem sine fem år som fransk præsident fået et tæt forhold til Tysklands konservative kansler, Angela Merkel, selv om de to på den økonomiske front har stået ganske langt fra hinanden.

Ikke mindst i spørgsmålet om EUs sanktioner over for Rusland på grund af annekteringen af den ukrainske Krim-halvø har duoen Merkel-Hollande spillet en helt afgørende rolle i at holde sammen på EU-familien.

Og med Emmanuel Macron vil Frankrig kunne få en endnu mere EU-positiv præsident, som på den økonomiske front vil være tættere på Merkel med sine mange idéer til grundlæggende reformer af Frankrig.

Omvendt har Marine Le Pen tordnet imod Hollande for at være underdanig i forhold til Merkel og gjort det klart, at der med hende som præsident ikke vil være nogen fransk-tysk alliance. I stedet kigger Marine Le Pen mod Ruslands præsident, Vladimir Putin, som en magtfuld ven.

Jakob Ussing er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.