EUs hårde sanktioner er på plads

De 28 EU-ambassadører er tirsdag eftermiddag blevet enige om en pakke med hårde økonomiske sanktioner over for Rusland.

De såkaldte fase 3-sanktioner mod Rusland er tirsdag blevet vedtaget. Der er tale om en pakke med en fremtidig våbenembargo, sanktioner mod de store statskontrollerede bankers adgang til de finansielle markeder samt sanktioner mod eksport af visse former for teknologi til forsvarsindustrien og energisektoren. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Efter endnu en maratondag for de 28 EU-ambassadører er EU nu klar til at iværksætte brede økonomiske sanktioner over for Rusland - de såkaldte "fase 3" sanktioner - oplyser EU-diplomater.

Der er tale om en pakke med en fremtidig våbenembargo, sanktioner mod de store statskontrollerede bankers adgang til de finansielle markeder samt sanktioner mod eksport af visse former for teknologi til forsvarsindustrien og energisektoren.

Sanktionspakken er dermed landet meget tæt på det oprindelige udspil fra EU-Kommissionen.

Der følger nu en skriftlig procedure for at få alle de nødvendige underskrifter og papirer på plads, hvorefter sanktionerne kan offentliggøres med forventet ikrafttrædelse torsdag den 31. juli.

En diplomat fortæller til britiske The Guardian, at sanktionerne vil blive taget op til revidering efter tre måneder.

Sanktionerne mod de russiske banker omhandler mere præcist salg af nye aktier samt obligationer med en længere løbetid end tre måneder. Det har været finansieringsformer, som de store russiske statsbanker har benyttet meget i de foregående år, og sanktionerne ventes at få vidtrækkende konsekvenser for bankernes muligheder for udlån og dermed russisk økonomi over en bredere kam. Det er blandt andet Ruslands største banker Sberbank og VTB, som vil blive ramt.

Beslutningen hilses velkommen på Twitter af en række af de europæiske statsledere, herunder Litauens præsident Dalia Grybauskaitė, der har været en af de skarpeste kritikere af Putin i EU. Hun tilføjer dog, at der desværre ikke er noget i sanktionerne, der stopper det franske salg af krigsskibe til Rusland. Det skyldes, at våbenembargoen kun omfatter fremtidige kontrakter.

Med den begrænsede adgang til de finansielle markeder går EU længere end de amerikanske sanktioner på området, og derfor ventes USA at følge trop med flere sanktioner senere på ugen.

USAs præsident Obama og lederne fra EUs fire største lande, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og Italien, enedes mandag om at koordinere sanktionerne for at lægge størst muligt pres på præsident Putin.

Putin støtter, ifølge USA og EU, de prorussiske separatister i det østlige Ukraine med blandt andet våben, og det er er årsagen til sanktionerne. Målet er at presse Putin til at forstå, at han skal ændre kurs og arbejde på fred i Ukraine i stedet.

Sanktionerne kommer 12 dage efter, at passagerflyet MH17 blev skudt ned over det østlige Ukraine, hvilket kostede samtlige 298 personer om bord livet. Ifølge de vestlige efterretninger blev flyet skudt ned af separatisterne ved en fejl, hvilket separatisterne dog har benægtet.

Så sent som tirsdag betød kampe mellem separatisterne og den ukrainske hær, at et hollandsk-australsk eksperthold fortsat ikke kunne komme frem til nedstyrtningsstedet.