EUs giganter får »sidste advarsel«: Skru ned for forurening eller kom for EU-domstolen

De fem største lande i EU får nu sidste advarsel af EU-kommissionen: De har forsømt at tage sig af gentagne brud med EUs grænser for luftforurening.

Det er især tunge køretøjer med dieselmotor, der er årsag til forurening med nitrogen dioxid, NO2. Arkivfoto fra Berlin. REUTERS/Fabrizio Bensch Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-kommissionen sender nu sidste advarsel til Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Storbritannien. De fem største lande i unionen har gentagne gange brudt EU's øvre grænse for tilladt luftforurening.

Landene har nu to måneder til at skride til handling, hvis de vil undgå at komme for EU-domstolen.

I en pressemeddelelse skriver EU-kommisionen:

»Mere end 400.000 borgere i EU dør årligt som konsekvens af dårlig luftkvalitet. Millioner endnu lider under sygdomme forårsaget af luftforurening.«

Medlemdslandene har forsømt at handle på gentagne brud med grænserne for luftforurening med nitrogen dioxid, der »er en seriøs sundhedsrisiko«. EUs lovgivning sætter grænseværdier for luftforurerende stoffer, heriblandt nitrogen dioxid. Når de grænser overskrides skal medlemslandende implementere luftkvalitets-planer, der skal »bringe situationen til ende så hurtigt som muligt,« lyder det.

I Tyskland er værdierne overskredet 28 steder, heriblandt Berlin og München. Derudover er Paris, London, Rom, Madrid og Barcelona blandt de områder der vedvarende har brudt grænserne for forurening med nitrogen dioxid.

I pressemeddelelsen lyder det desuden, at Danmark er at af 12 medlemslande der kører løbende sager mod. I august 16 tog Kommissionen første skridt til en retssag mod København for at bryde grænserne for luftforurening med nitrogen dioxid, der især kommer fra tunge køretøjer med dieselmotor.