EU's budget er faldet på plads

Den første forhindring for EU-landenes plan for bekæmpelse af ungdomsarbejdsløsheden er væk.

Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: EUs budget for de næste syv år er faldet på plads, og dermed er den første forhindring for at frigive seks milliarder euro til bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed faldet bort forud for EU-topmødet i Bruxelles i dag.

Torsdag morgen blev EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso og den irske regeringschef og EU-formand Enda Kenny enige med EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, om et budget, der imødekommer Kommissionens ønske om mere fleksibilitet i budgettet.

EUs stats- og regeringschefer skal torsdag og fredag diskutere bekæmpelse af Europas ungdomsarbejdsløshed, og hovedhjørnestenen i deres planer er en pulje på seks milliarder euro, der efter planen de næste to år skal skabe job i lande med mere end 25 procents ungdomsarbejdsløshed.

Problemet har været, at pengene er en del af det kommende budget fra 2014-2020, som parterne ikke har kunne enes om.

Med aftalen om budgettet får Kommissionen mulighed for at overføre ubrugte midler til andre ting i de første tre år og i begrænset omfang i de sidste år. EUs plan om at afsætte seks milliarder euro er under kritik for at være et slag i luften. Nogle mener, at EU må vente på økonomisk vækst via reformer, mens for eksempel SPD i Tyskland presser på for at få afsat 20 milliarder euro.