EUs Brexit-forhandler tilbyder briterne ensidig udtræden af toldunion

»De andre elementer ved den irske bagstopper opretholdes for at undgå en hård grænse,« skriver Michel Barnier.

EU's leder af brexitforhandlingerne, Michel Barnier, er parat til at tilbyde Storbritannien en ensidig udtræden af EU's toldunion. Yves Herman/Reuters Fold sammen
Læs mere

EUs leder af brexitforhandlingerne, Michel Barnier, er parat til at tilbyde Storbritannien en ensidig udtræden af EUs toldunion.

De øvrige elementer ved den såkaldte irske bagstopper skal opretholdes. Det skriver Barnier på Twitter.

»EU vil gå ind på, at Storbritannien får muligheden for ensidigt at træde ud af toldunionsterritoriet, mens de andre elementer ved den irske bagstopper opretholdes for at undgå en hård grænse,« hedder det.

Barnier udsendte sit tweet efter et møde med EU-ambassadørerne fra de 27 EU-lande, der bliver i EU.

»Storbritannien vil ikke blive tvunget ind i toldunionen mod sin vilje,« understreger Barnier.

Den britiske brexitminister, Stephen Barclay, siger i en kommentar til udmeldingen fra Barnier, at tiden ikke er til »gamle argumenter«.

»Men en meget virkelig tidsfrist hængende over os, så er tiden ikke til sådanne gamle argumenter. Storbritannien har fremsat meget klare nye forslag. Vi må nu finde en afbalanceret løsning, som virker for begge sider,« siger han.

Næstformanden i Nordirlands Demokratiske Unionistparti, DUP, tager også afstand fra Barniers udmelding.

»Forslaget er hverken realistisk eller fornuftigt,« siger Nigel Dodds, hvis parti er støtteparti for Storbritanniens konservative regeringsparti.

»Forslaget er respektløst over for Storbritanniens forfatningsmæssige og økonomiske integritet,« siger han videre.

Den britiske premierminister, Theresa May, har understreget, at det er nødvendigt med juridisk bindende ændringer af bagstopperen. Den skal sikre, at der ikke etableres en fast grænse med kontrolposter mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland.

Tirsdag den 12. marts stemmer de britiske parlamentarikere for anden gang om premierminister Theresa Mays brexitaftale. May advarede fredag på det stærkeste de folkevalgte mod at stemme nej til aftalen for anden gang.

/ritzau/Reuters