EUs banktilsyn er på skinner

Rammerne er klar, men indholdet mangler i EUs nye banktilsyn. Dermed udestår også slagsmål om alt det, der vil gøre allermest ondt på såvel eurolande som landene uden for.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES:

EU-landene er enige om, at de vil være klar til at gå i gang med at implementere en ny, fælles bankunion allerede fra 1. januar 2013. Dermed venter to måneders intense forhandlinger imellem eurolande og ikke-eurolande og internt i hver af blokkene. For nu hvor det har vist sig, at oplægget til banktilsynet var stærkt nok til at overleve EU-topmødet, skal alle de mest vanskelige forhandlinger nu gennemføres.

Herman Van Rompuy, formand for EUs ministerråd, og José Manuel Barroso, formand for EU-Kommissionen var på et fælles pressemøde i nat tilfredse med det foreløbige resultat:

- Vi er enige om at få den juridiske ramme og implementering klar i løbet af 2013. Jeg kan ikke give en præcis dato for, hvornår tilsynet er effektivt, for vi må først etablere det. Men husk på: Der var ikke nogen plan før. Det er der nu. Og alle vil gøre deres yderste for at det kommer i gang, sagde han.

Køreplanen for banktilsynet kræver ikke stats- og regeringschefernes underskrifter endnu. Der bliver først tale om en endelig aftale på et topmøde i december.

På et andet pressemøde samtidig med at Rompuy og Barroso talte, erklærede Tysklands forbundskansler Angela Merkel, at man ikke kan forvente, at det nye tilsyn er køreklart allerede 1. januar. Derfor blev Barroso spurgt om, hvorvidt det nye tilsyn helt sikkert vil blive etableret i 2013, så det kan medvirke til rekapitalisering af nødlidende banker?

- Vi er enedes om, at de juridiske regler skal være klar 1. januar. Men implementeringen er noget andet. Vi er enige om følgende: Arbejdet med implementering vil finde sted i løbet af 2013. Det er den rimelige tid at færdiggøre. Mindre end et år, men mere end to måneder, sagde han.

Dermed lader det til, at Frankrig har fået sin vilje i ønsket om en hurtig afgørelse. Ifølge Herman Van Rompuy vil banktilsynet omfatte alle eurolande og de ikke-eurolande, der ønsker at være med. Berlingske talte i nat med en række kilder i såvel EU-Kommissionen som Ministerrådet.

"Vi forventer at lovgivningen vil være vedtaget inden årets udgang. ECB vil være overordnet tilsyn og de nuværende nationale tilsyn vil fungere, som de gør nu, men under et fælles regelsæt. Det vil begynde så snart lovgivningen træder i kraft. Det vil formodentlig tage noget tid før ECB fuldt ud kan påtage sig rollen som overordnet tilsyn. De kan ikke overtage tilsynsføringen fra den ene dag til den anden. Vi har derfor foreslået en indfasning i løbet af 2013. Der er ingen grund til at tro, at det ikke vil ske," siger en kilde til Berlingske.

Så det er lige så åbent for alle 27 lande, som det oprindeligt har været tanken?

- Ja. Og på en måde er det nok endnu mere åbent for alle 27 lande. Vi mener, at vi har fundet måder, som gør at alle ikke-eurolande vil kunne deltage i arbejdet på tilsynsrådet, som skal skabes i ECB på ligeværdige vilkår.

De endelige detaljer i aftalen er endnu ikke på plads, men det er er meningen, at ikke-eurolandene kan deltage i tilsynsmyndighedens styrelse, men ikke i ECBs bestyrelse. Problemet er, at bestyrelsen er det nuværende beslutningsdygtige organ.

Og netop det udgør et problem, har EUs jurister fastslået. En af opgaverne i det fortsatte arbejde, bliver dermed at finde en måde, så bestyrelsen kan fortsætte som formel beslutningstager, mens man i praksis vil lade langt de fleste ordinære beslutninger ligge hos tilsynet.

Banktilsynet vil gælde samtlige 6.000 banker i euroområdet, og det vil blive udvidet med flere i takt såfremt at ikke-eurolande tilslutter sig. Det løbende tilsyn vil fortsat ske gennem de nationale tilsyn, men med et fælles regelsæt og med ECB som styrende organ. Problembanker kan samtidig indkaldes til særligt grundigt tilsyn direkte hos ECB.

- Det bliver en rullende start. Selvfølgelig. For man kan ikke gøre det her fra den ene dag til den anden. Vi har foreslået en indfasning i løbet af næste år (2013, red.), siger en EU-kilde til b.dk.

Tidligere oplyste en højtstående fra EU's ministerråd, at det er lykkedes at komme til enighed om en bestemt væsentlig formulering i topmødets konklusioner, som netop handler om banktilsynet. For udeforstående kræver det lup at få øje på detaljegraden i paragraffen. Men ordet "færdiggøre" er blevet erstattet med "enes" i en paragraf, der handler om, hvad man faktisk skal nå inden nytår, som er den ambitiøse deadline for det fælles europæiske banktilsyn.

- Men der kan godt ende med at være 27 udlægninger af rækkevidden af det nye ordvalg, siger embedsmanden.

Set fra kommissionens side spiller det ikke den store rolle med de ændrede ord.

- Der er blevet ændret noget sprog. Det var vigtigt for dem, der ønskede det. Det vigtige for os er, at projektet bevarer det momentum, der blev lagt op til på juni-topmødet om, at det ville være færdigt i slutningen af i år.