Europol: Ny type terror svær at hindre

De seneste måneders terrorangreb er begået af ensomme ulve eller små grupper uden umiddelbar forbindelse til terrorbevægelser. Og de kan være uhyre vanskelige at stoppe, påpeger rapport fra Europol.

En kvinde bortbærer nogle få af de tusindvis af buketter, som blev lagt til minde om de 84 terrordræbte i Nice, før Promenade des Anglais genåbnede. Europol påpeger, at der »i nær fremtid« kan være flere terrorangreb i vente for Europas borgere, for det er uhyre svært at dæmme op for lynradikaliserede terrorister, som ofte vil være ukendte af politi og efterretningstjenester. Foto: Valery Hache/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Mohamed Lahouaiej Bouhlel var som ulv betragtet ikke helt så ensom som først antaget. Ifølge den offentlige anklager i Frankrig fik han hjælp fra flere medsammensvorne til at planlægge terrorangrebet med lastbilen i Nice, som tog livet af mindst 84 uskyldige, ligesom angrebet ifølge myndighederne blev »udviklet« over adskillige måneder.

Ingen af de fem, som er anholdt, var i forvejen kendt af efterretningstjenesterne, og foreløbigt har anklagemyndigheden heller ikke fundet beviser på direkte støtte fra Islamisk Stat. På den måde passer gruppen ind i en skræmmende trend, som Europols årlige terrorstatus, der netop er offentliggjort, peger på.

Efter et 2015, der med 151 terrordræbte blev det hidtil mest dødelige terrorår i Europa i nyere tid, er der ikke meget, som tyder på, at hverken 2016 eller de kommende år bliver mere fredelige. Dette år har allerede budt på i alt 116 dræbte ved de voldsomme terrorangreb i Bruxelles og i Nice. Trods en styrket efterretningsindsats bliver terroren i mange tilfælde sværere at dæmme op for, fordi radikaliseringen går hurtigere, og fordi de små grupper ikke nødvendigvis har direkte forbindelser til mere organiserede dele af terrorbevægelser som Islamisk Stat.

Propaganda målrettet »sårbare« personer

Ifølge Europol er der derfor risiko for flere terrorangreb i EU i »den nærmeste fremtid«, og især de lande, som deltager i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, er i farezonen. Europol påpeger, at Islamisk Stat i sine propagandavideoer har lavet specifikke referencer til Belgien, Frankrig, Italien og Storbritannien.

»Blandt indenlandske terrorister er der sket en forandring fra en langvarig radikaliseringsproces mod en hurtig rekruttering. Mange EU-lande ser angreb udført af radikale islamister, som er ensomme ulve eller i mindre grupper, som en seriøs risiko,« skriver Europol i rapporten og tilføjer, at Islamisk Stat har målrettet store dele af sin propaganda mod at radikalisere »sårbare« personer for at få dem til at udføre angreb.

»Trods det faktum, at en række af de enlige aktører tillægger religion og ideologi til deres handlinger, bør den rolle, som psykiske problemer spiller, ikke overses,« hedder det i Europol-rapporten.

Europol mener, at de seneste måneders fire terrorangreb – i Nice og Magnaville i Frankrig, Orlando i USA samt i toget i tyske Würzburg – viser, hvor svært det er at afsløre og forhindre denne type angreb. Europol peger desuden på, at Islamisk Stat ifølge de foreløbigt tilgængelige oplysninger ikke har haft en direkte rolle i planlægningen, logistikken eller udførelsen af de fire angreb, selv om Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebene.

Jihadist-træning i Syrien stadig et problem

Også når det kommer til jihadister, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe for eller for at blive trænet af Islamisk Stat eller andre islamistiske terrororganisationer, ligger Frankrig i top i EU med et estimeret antal på 1.800 ud af de flere end 5.000 europæere, som er rejst til konfliktzoner i Syrien og Irak. Den optrappede kamp mod Islamisk Stat i Syrien og Irak kan ifølge Europol »i en vis grad« begrænse strømmen af jihadister, der rejser dertil. Europol understreger dog også, at antallet i regionen fortsat er »exceptionelt højte«, samt at de er særdeles farlige, hvis de vender tilbage til EU.

»Omkring en tredjedel af dem, der er rejst, menes at være returneret, og nogle af dem vurderes at udgøre en potent trussel,« skriver Europol og tilføjer, at de fleste af gerningsmændene til angrebene i Frankrig i 2015 var hjemvendte fra netop disse konfliktzoner.

De fleste rejser gennem Tyrkiet, og enkelte af dem har udgivet sig for at være flygtninge for at følge den strøm ind i Europa. Det gælder blandt andet nogle af gerningsmændene fra angrebet i Paris, men det sker ikke systematisk ifølge Europol:

»Der er til dato ingen konkrete beviser på, at terrorister systematisk bruger flygtningestrømmen til at komme ubemærket ind i Europa.«

En ny udfordring er til gengæld, at stadig flere kvinder slutter sig til Islamisk Stat. Så mange som 40 procent af de hollandske statsborgere, der er draget til Syrien eller Irak, er ifølge rapporten kvinder. De bliver allerede anvendt af Islamisk Stat som selvmordsbombere uden for Europa, og der er klar risiko for, at dette også kan blive tilfældet i EU, mener Europol.

Fem medsammensvorne i Nice

I forbindelse med sidste uges terror i Nice er der blandt de fem, som er anklaget for at have hjulpet med angrebet, en kvinde. Hun er sammen med sin mand anklaget for at have skaffet Mohamed Lahouaiej Bouhlel det våben, som han fra lastbilen brugte til at skyde mod politiet.

Udvekslinger af SMSer mellem Mohamed Lahouaiej Bouhlel og de tre øvrige tiltalte peger på, at angrebet har været i støbeskeen gennem længere tid end først antaget. Ifølge den franske anklager går udvekslingerne af SMSer helt tilbage til angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015, hvor en af de tiltalte kort efter skrev til Mohamed Lahouaiej Bouhlel, at han »ikke var Charlie,« og at han glædede sig over angrebet på Charlie Hebdo.

Den offentlige anklager er fortsat i gang med at undersøge, om Mohamed Lahouaiej Bouhlel eller nogle af de fem terrormistænkte har haft mere direkte forbindelser til Islamisk Stat.