Europas mest eftersøgte mand: Fik IS-terrorist kolde fødder?

Salah Abdeslam, som formodes at have spillet en central rolle i angrebene i Paris, er stadig på flugt. Den 26-årige belgier kan have ombestemt sig under angrebet i Paris, siger hans bror.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er halvanden uge siden, en bølge af terrorangreb kostede 130 mennesker livet i Paris.

Og en af de formodede gerningsmænd, som franske myndigheder har identificeret som Salah Abdeslam, er stadig på fri fod.

Seneste melding fra jagten på Europas lige nu mest eftersøgte mand er, at han er set i en BMW på vej mod Tyskland ad E40-motorvejen, men de oplysninger har belgiske myndigheder siden afkræftet.

Salah Abdeslam, der er født i Bruxelles i Belgien, men er fransk statsborger spillede ifølge franske myndigheder en central rolle i bølgen af angreb i Paris 13. november. Og kort tid efter angrebene blev han efterlyst med navn, billede og en formaning om, at han regnedes for at være bevæbnet og farlig.

Før angrebene lejede den 26-årige franskmand angiveligt en bil i Belgien, en sort VW Polo, som blev fundet ved Bataclan-spillestedet, hvor 89 mennesker blev dræbt af tre bevæbnede terrorister.

Salah Abdeslam mistænkes også for at have ageret chauffør for de terrorister - herunder sin egen bror - som med selvmordsbomber og automatrifler åbnede ild på åben gade ud for parisiske restauranter.

Omkring klokken 22 fredag 13. november satte Salah Abdeslam angiveligt broderen Ibrahim af på Boulevard Voltaire nær Bataclan, hvor broderen detonerede en selvmordsbombe, som alene dræbte ham selv.

En anden af Salah Abdeslams brødre, Mohammed, blev kortvarigt anholdt i Belgien efter angrebene i Paris.

Han siger efterfølgende i et tv-transmitteret interview med den belgiske tv-kanal, RTBF, at hans bror er blevet »manipuleret«.

»Salah er meget intelligent. I sidste øjeblik besluttede han sig for at vende om. Han så noget, som ikke stemte overens med det, han havde forventet, og han bakkede ud. Jeg vil gerne minde om, at vi ikke ved, om han har dræbt nogen, eller om han var på gerningstederne,« siger Mohammed Abdeslam, som i samme ombæring opfordrer Salah Abdeslam til at overgive sig selv til myndighederne.

Blev hentet af venner i Paris

Ifølge The Independent har politiet slået fast, at 26-årige Salah Abdeslam klokken 22:30 fredag 13. november, mens angrebet på Bataclan-spillestedet var i fuld gang, ringede til to venner i Belgien.

Her bad han dem angiveligt om at køre omkring 200 kilometer fra Bruxelles og samle ham op i Paris. De nåede frem i de tidlige morgentimer 14. november.

»Det er muligt, at han (Salah Abdeslam, red.) gik i panik eller fik kolde fødder og valgte ikke at sprænge sig selv i luften alligevel. Det er muligt, at han enten var forfærdet over, hvad han så, eller at hans selvmordsbælte ikke detonerede som planlagt,« siger en unavngiven kilde i fransk politi til The Independent.

Salah Abdeslam har de seneste år boet i den efterhånden berygtede belgiske kommune, Molenbeek, som har fået tilnavnet »terroristernes hule«.

Det var ligeledes her, den nu afdøde formodede hovedbagmand bag Paris-angrebene, Abdelhamid Abaaoud, voksede op.

ABC News har talt med forsvarsadvokaten til en af de to mænd, som hentede Salah Abdeslam i Paris, og som begge er varetægtsfængslet.

Ifølge forsvarsadvokaten, som refererer sin klients forklaring, var Abdeslam »ekstremt vred« under bilturen fra Paris til Bruxelles.

»Min klient har ikke fortalt mig noget om våben, men han bemærkede, at Salah var iklædt en stor jakke, måske med et selvmordsbælte,« siger Carine Couquelet, som også forklarer, at de tre mænd blev stoppet af politiet på vej til Belgien, og at Abdeslam her var påfaldende rolig.

ABC News har også talt med to unavngivne personer, som efter egne udsagn er venner med Salah Abdeslam.

De fortæller, at de var i telefonisk kontakt med Salah Abdeslam sidste tirsdag, hvor han angiveligt var »desperat« efter at slippe ud af Europa og nå de Islamisk Stat-kontrollerede områder i Syrien og Irak.

Den nu afdøde Ibrahim Abdeslam har tidligere opholdt sig i Syrien, men det er uvist, om det også er tilfældet for hans bror, Salah.

Om Salah Abdeslams baggrund skriver The Independent, at han er barndomsven med Abdelhamid Abaaoud - hovedmanden bag terroren i Paris - og at de to for fem år siden sad fængslet sammen for væbnet røveri.

Derudover har brødrene Salah og Ibrahim Abdeslam ifølge den britiske avis drevet en bar sammen, og de to har tidligere været lokalt kendte for deres hedonistiske livsstil med hang til alkohol, hazardspil, cannabis og hurtigt skiftende kærester, ind til et »pludseligt skifte« sidste år.

En af Salah Abdeslams tidligere skolekammerater, Abdel Ben Alal, siger til The Independent:

»Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at det var den samme person, jeg kendte. Jeg så ikke nogen som helst spor af had i ham«.

Menneskejagt i Belgien

Belgien har de seneste tre dage været i undtagelsestilstand, mens svært bevæbnede politistyrker har gennemsøgt landet i jagten på Salah Abdeslam.

Derudover så de belgiske myndigheder sig lørdag nødsaget til at forhøje terrorberedskabet til højeste niveau efter en »seriøs og umiddelbar« trussel om et forestående angreb i Bruxelles.

Søndag lød meldingen fra belgisk politi, at 16 personer var blevet anholdt i 19 anti-terroraktioner, men at Salah Abdeslam fortsat er på fri fod.

Mandag over middag lyder det fra den belgiske statsanklager, at yderligere fem personer er anholdt under ransagning af fem huse, hvor også et større pengebeløb er beslaglagt.