Europas mest eftersøgte mand: Familien har ikke hørt fra ham i to uger - pludselig var han væk

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det er den eftersøgte Anis Amri, der mandag i Berlin pløjede ind i et julemarked og dræbte 12 mennesker, så skal han straffes, mener familien til den 24-årige tuneser.

Den 24-årige Anis Amri fra Tunesien er i øjeblikket Europas mest eftersøgte mand, efter de tyske myndigheder mandag aften udsendte billeder sammen med en efterlysningen af den formodet gerningsmand bag angrebet i Berlin mandag aften.

Men i den tunesiske by Oueslatia sidder Anis Amris familie, og de kunne slet ikke tro det, da billedet af deres 24-årige bror og søn gik verden rundt onsdag eftermiddag.

»Da jeg så billedet af min bror i medierne, kunne jeg ikke tro mine egne øjne. Jeg kan ikke tro, at han begik sådan en forbrydelse,« siger Anis Amris bror, Abdelkader Amri, til nyhedbureauet AFP og tilføjer:

»Men hvis han er skyldig, så fortjener han en straf. Vi tager afstand fra terrorisme og terrorister, og vi har ikke nogen forbindelse til terrorister,« fortæller han, mens en anden bror, Walid Anis, fortæller til den tyske avis Bild, at han jævnligt talte med Anis Amris.

»Vi har talt sammen via Facebook, men jeg har ikke engang hans telefonnummer. For to uger siden sagde han, at alt var fint, men så var han pludselig væk.«

Til den tunesiske radiokanal Mosaiq, har faderen ifølge VG forklaret, at sønnen tidligere er blevet idømt fem års fængsel i Tunesien for narkotikarelateret kriminalitet, men han dukkede aldrig op i retten, hvorfor han heller ikke modtog sin strafudmåling.

Hertil skulle den eftersøgte tuneser også være blevet idømt fire års fængsel i Italien for ildspåsættelse af en skole.

Ifølge de tyske myndigheder ankom Anis Amri til Tyskland i juli 2015 og har boet i Berlin siden februar 2016, hvor han ifølge flere medier har været overvåget af myndighederne efter et tip om, at den 24-årige planlagde at lave indbrud for at finansiere indkøb af automatvåben.

Man kunne imidlertid ikke bevise mistanken, hvorfor overvågningen stoppede igen.

Hertil er det blevet bekræftet af tyske myndigheder, at tuneseren havde bånd til flere prominente tyske islamister. Det skulle ifølge de tyske medier blandt andet gælde den islamistiske prædikant Abu Walaa, der tidligere er blevet anholdt for at rekruttere medlemmer til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Der udloves en dusør på 100.000 euro - svarende til 743.000 kroner - for oplysninger, der kan bringe tysk politi på sporet af den formodede gerningsmand, der ifølge de tyske myndigheder gjorde brug af ikke mindre end seks forskellige identiteter.

Anis Amri bliver beskrevet som godt 178 centimeter høj med sort hår og brune øjne. Han var desuden iklædt mørk tøj, lyse sko og et hvidt tørklæde på gerningstidspunktet.