Europas konservative siger nej til Wilders

Vi skal i fællesskab bekæmpe de yderligtgående, siger formanden for de konservative partier i Europa, Wilfried Martens.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammenslutningen af konservative partier i Europa (EPP) kritiserer, at de konservative i Holland har indgået en aftale med Geert Wilders islamfjendtlige Frihedsparti for at danne regering.

- Jeg beklager denne politiske udvikling, for det kan true forståelsen, sammenhængen og solidariteten i vores europæiske samfund, siger EPP's formand, den tidligere belgiske premierminister Wilfried Martens.

De Konservative i Danmark er medlem af EPP.

- Det er en pligt for de større politiske familier i Europa at reflektere over denne uheldige kendsgerning og i fællesskab bekæmpe det, understreger Martens.

- Som tidligere vil EPP fortsat afvise at arbejde sammen med yderligtgående højre- og venstrepartier på EU-niveau, siger han.

Hollands kristelige demokrater (CDA) besluttede lørdag på et ophedet landsmøde at godkende et regeringssamarbejde med det liberale parti, VVD, som bliver afhængig af Wilders og Frihedspartiets stemmer. Frihedspartiet får officielt rollen som støtteparti for regeringen.

Wilders' krav er et burkaforbud og stramning af Hollands udlændingelovgivning. Han skal i øvrigt mandag møde op ved en domstol i Amsterdam, hvor han er tiltalt for at opildne til had mod muslimer.

/ritzau/AFP