Europas hærdede forbrydere tager for sig af retterne

Kriminelle bander i Europa opererer i stigende grad inden for flere grene af det illegale marked, vurderer en ny rapport fra Europol.

Kriminelle bander i Europa bevæger sig i stigende grad inden for forskellige arenaer. Flere bruger nu internettet til at begå kriminalitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Seider
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sigende antal organiserede kriminelle tager for sig af retterne og breder sig ud over indtil flere arenaer af den europæiske underverden. Det fremgår af Europols senete SOCTA-vurdering (Serious and Organised Crime Threat Assessment), og det gælder for anslået 45 procent af de bander, der står bag organiseret kriminalitet i Europa.

I særdeleshed er det smuglere, der tilføjer nye områder til porteføljen, når de begynder at smugle andet end spiritus og tobak. Dette kan eksempelvis være stoffer, hælervarer eller trafficking, som smugling af migranter over landegrænser.

Europol har døbt gruppen af bander ’poly-kriminelle’. Ifølge rapporten er banderne også begyndt at arbejde ad hoc, så de til særlige formål efterspørger enkeltperoner udefra, der kan hjælpe dem med at udføre operationen.

Migranter er en lukrativ forretning

Baggrunden for denne udvikling er blandt andet, at kriminelle bander er dygtige til at se nye muligheder for at tjene penge. Europol beskriver, at smugling af migranter er blevet en lukrativ forretning, efter at flygtningekrisen tog fart i 2014, og Europol vurderer, at den illegale forretning i 2015 genererede mellem 4,7 milliarder og 5,7 milliarder euro.

»Vi ser indlysende beviser på, at der er et voksende forretningsområde i smuglingen af migranter, som kriminelle har fornemmet er en ny mulighed til at lave hurtige penge,« siger Europols direktør, Rob Wainwright, til The Guardian.

Flere kriminelle kommer online

Stadig flere kriminelle anvender desuden internettets bagside til at begå kriminalitet, viser rapporten. Blandt andet fører narkohandlere deres forretning over internettet, hvor de tilbyder udbringning af varer, og hvor kunder sågar kan bedømme den illegale service.

Ifølge Europol er der også sket en stigning, når det gælder digitale angreb på virksomheder - de angreb, der går under betegnelsen ransomware.

Ransomware er digitale »gidseltagninger«, hvor den kriminelle hacker sig ind i en virksomhed, krypterer filer og kræver løsepenge, ofte i form af bitcoins, for så at frigive filerne via en kode, når pengene er betalt - måske. Hidtil har angrebene hovedsagligt været rettet mod små firmaer, men Europols direktør, Rob Wainwright, frygter, at det snart er de store virksomheders tur.

»De største virksomheder vil, ganske som de mindre firmaer allerede gør det i dag, skulle beslutte, om de vil betale løsepenge eller ej. Det er en svær beslutning, og der er mange aspekter af dette spørgsmål, der skal tages i betragtning,« siger Rob Wainwrighttil the Guardian.

Ifølge SOCTA-vurderingen besøger 1,7 millioner personer hver dag »det mørke net«, hvor 57 procent af alle forummer er dedikeret til kriminalitet.