Europas coronatiltag kan allerede have afværget op mod 120.000 dødsfald

Ifølge en ny rapport fra det ansete universitet Imperial College London, har europæiske landes coronatiltag haft en positiv indflydelse på dødstallet i de pågældende lande. Op mod 120.000 dødsfald kan være afværget.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Tiltag som social afstandtagen for at bremse og undertrykke spredningen af coronavirus over hele Europa anslås at have afværget tusinder af dødsfald.

Det fremgår af en ny analyse fra forskere ved Imperial College London, der vurderer den potentielle virkning af tiltag i 11 europæiske lande for at imødegå den aktuelle pandemi. Tiltagene inkluderer lukning af skoler, forretninger og institutioner.

Ifølge undersøgelsen kan op mod 120.000 dødsfald allerede være afværget i 11 lande, heriblandt Danmark, Storbritannien, Italien og Spanien. Forskerne tilføjer imidlertid, at den anslåede andel af mennesker, der er blevet smittet med virussen, muligvis kun tegner sig for mellem to og 12 procent af befolkningen (2,7 procent i Storbritannien).

Mange europæiske lande har nu iværksat massive foranstaltninger for at afbøde covid-19, herunder karantæne af bekræftede og mistænkte smittetilfælde, lukning af skoler og universiteter, forbud mod større forsamlinger og bred social distancering og nedlukninger.

Sådanne indgreb er rettet mod at håndtere epidemien for at forhindre en stigning i smittetilfælde, der ville overbelaste kapaciteten i sundhedsvæsenet.

I rapporten fra Imperial College London undersøgte forskerne den sandsynlige virkning af disse indgreb.

Data om dødsfald i 11 lande

Forskerne brugte data fra Det Europæiske Center for Sygdomskontrol (ECDC) om antallet af dødsfald i de 11 europæiske lande: Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Østrig, Belgien, Frankrig, Italien, Spanien, Schweiz og Storbritannien.

Forskernes undersøgelse fokuserede på »reproduktionstallet« – det gennemsnitlige antal nye smittede forårsaget af hver smittede person.

Forskerne antager, at ændringer i reproduktionstallet er en umiddelbar konsekvens af, at tiltagene implementeres, snarere end befolkningens gradvise ændring i adfærd.

Ifølge rapporten tyder det på, at landene har formået at reducere smittespredningen netop på grund af regeringernes og myndighedernes manøvrer.

Med de aktuelle indgreb vil tiltagene i alle 11 lande have afværget mellem 21.000 og 120.000 dødsfald frem til 31. marts. Forskerne tilføjer, at mange flere dødsfald fortsat vil afværges, hvis landene bevarer indgrebene, indtil smittespredningen falder.

Rapporten slår dog også fast, at det endnu er for tidligt at vurdere virkningen af landenes nyere tiltag, da der er en periode på to til tre uger, før personer bliver smittet, til man kan se indvirkningen på dødstallene.