Europarådet: 2,5 millioner stemmer kan have været manipuleret med i tyrkisk folkeafstemning

Det østrigske medlem af Europarådets hold af valgobservatører, Alev Korun, siger, at der er mistanke om, at op til 2,5 millioner stemmer kan have været manipuleret i den tyrkiske folkeafstemning.

Foto: DENIZ TOPRAK. Der har været flere protester mod resultatet af folkeafstemningen. Her fra 18. april.
Læs mere
Fold sammen

2.500.000 stemmer kan have været manipuleret i den tyrkiske folkeafstemning, der søndag faldt ud til ja-sigerne og præsident Erdogans fordel. Det siger det østrigske medlem af Europarådets hold af valgobservatører, Alev Korun, ifølge Independent. De 2,5 millioner er dobbelt så mange stemmer som den margen, der var til forskel på ja og nej søndag.

Folkeafstemningen endte søndag med et snævert ja til udvidede beføjelser til den tyriske præsident Recep Tayyip Erdogan. Cirka 1,3 millioner stemmer adskilte de to sider.

Valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og Europarådets Parlamentariske Forsamling har tidligere sagt, at den tyrkiske afstemning ikke var demokratisk, og at der blev »spillet på en ulige bane«.

Nu rejser Alev Korun der er en af de 47 valgobservatører fra Europarådets Parlamentariske Forsamling altså en ny kritik af valget.

»Det handler om, at loven kun tillader officielle valgkonvolutter. Den højeste valgmyndighed besluttede dog - mod loven - at konvolutter uden officielt stempel skulle medtages,« siger hun til ORF radio.

»Der er en mistanke om, at op til 2,5 millioner stemmer kan have været manipuleret,« siger hun.

Den tyrkiske præsident Erdogan har tidligere afvist valgobservatørenes kritik.

»Korstogs-mentaliteten i Vesten og dets tjenere derhjemme har angrebet os. Vi hverken ser, hører eller anerkender de politiske rapporter, i forbereder. Vi fortsætter på vores vej. Det her land har gennemført de mest demokratiske valg, hidtil uset i Vesten,« sagde Erdogan fra trappetrinene på hans palads til et publikum af støtter.

Lederen for OCSEs valgobservationer i Tyrkiet, siger, at Tyrkiet ikke vil hjælpe en undersøgelse af potentielle uregelmæssigheder.

»Vi kan desværre ikke snakke om et samarbejde. Erdogans beslutning om at forlænge undtagelsestilstanden i 90 dage, og kommentarer, hvor valgkommisionen allerede har afvist påstande om manipulation sender et tydeligt signal,« siger Michael Georg Link, lederen for OCSEs valgobservatørmission i Tyrkiet.

I Danmark stemte 59 procent af herboende tyrkere ja. Knap 11.000 stemte i alt. Berlingske var med på ambassaden, da en bus fyldt med nej-sigere tog fra Randers til ambassaden i København for at stemme.