Europæiske topledere slår alarm om Amazonas før G7-møde

Frankrigs præsident advarer mod at blokere en frihandelsaftale, hvis ikke der gøres noget ved Amazonas krise.

Omfattende rydning af Amazonas og flere skovbrande har fået europæiske topledere til at opfordre til handling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruno Kelly

Den enorme regnskov Amazonas står flere steder i flammer, og det får stor opmærksomhed før weekendens G7-topmøde i den sydfranske by Biarritz.

Således lægger blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fredag yderligere pres på den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro.

Røgskyer i den brændende Amazonas tæt på Humaita i Brasilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ueslei Marcelino.

Macron truer med at blokere en stor frihandelsaftale mellem EU og de sydamerikanske lande i organisationen Mercosur, hvis ikke Bolsonaro tager skridt til at beskytte Amazonas.

Tidligere fredag gjorde Irlands premierminister, Leo Varadkar, det samme.

Klimaaktivister demonstrerer foran den brasilianske ambassade i Paris på grund af skovbrandene i Amazonas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charles Platiau.

Både den britiske premierminister, Boris Johnson, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har støttet opfordringer til at sætte fokus på Amazonas under det forestående G7-topmøde.

En talsmand for Boris Johnson siger, at den britiske premierminister er »dybt bekymret over brandene«.

Indtil videre er der registreret over 73.000 skovbrande i Amazonas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruno Kelly.

Den tyske regering mener dog ikke, at en blokering af en frihandelsaftale er den rigtige løsning på krisen.

»Det kommer ikke til at bidrage til at begrænse reduceringen af regnskoven, at vi ikke gennemfører Mercosur-aftalen,« siger en talsmand fra regeringen.

Konsekvensen af skovbrandene i Amazonas er enorme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl De Souza.

Regeringer og miljøorganisationer har slået alarm om ødelæggelser i Amazonas. Under præsident Jair Bolsonaro har store jordejere fået tilladelser til omfattende fældning af regnskoven.

Amazonlandet har også været ramt af mystiske skovbrande, som den højreradikale Bolsonaro senest har givet miljøorganisationer skylden for.

Et afsvedet område af Amazonas tæt på Humaita i Brasilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ueslei Marcelino.

Der er registreret omkring 73.000 skovbrande i Amazonas mellem januar og august. Det viser tal baseret på satellitovervågning i Det Nationale Institut for Rumforskning i Brasilien.

Brasiliens skove er afgørende for at begrænse udledningen af klimagasser i verden. Skovenes træer optager CO2 og er dermed med til at lægge en dæmper på den globale opvarmning.

Præsidenter og premierministre fra de G7-lande - USA, Canada, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien og Japan - samt EU mødes lørdag til topmødet i Biarritz.

Demonstranter i Bern, Schweitz demonstrerer mod den brændende Amazonas og den brasilianske president Jair Bolsonaros politik i den forbindelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klaunzer.

Hele Amazonas fylder et areal på størrelse med et halvt Europa. Hvert år forsvinder et areal svarende til 3-4 gange Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl De Souza.

/ritzau/AFP