Europæiske ledere reagerer afmålt på Trumps luftangreb i Syrien

Tyskland og Frankrig reagerer med afdæmpet forståelse for Trumps beslutning om at bombe syrisk luftbase. Britisk premierminister kalder angreb for passende reaktion på Assads barbariske regime.

Foto: HANDOUT. Natten til fredag affyrede USA Tomahawkmissiler​ mod den syriske luftbase al-Shayrat (billedet). Trumps beslutning bliver mødt med kritik i både Paris og Berlin. 
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Europæiske ledere reagerer med blandede følelser på Trumps beslutning om at bombe luftbasen al-Shayrat.

I en fælles erklæring placerer både den tyske kansler Merkel og Frankrigs præsident Hollande ansvaret for den amerikanske reaktion på Assad-regimets skuldre. »Præsident Assad bærer eneansvaret for den udvikling«, lyder det fra Paris og Berlin, der samtidig opfordrer alle involverede parter til at afstemme yderligere tiltag med FN’s sikkerhedsråd.

Ikke desto mindre var der også hug til Trumps beslutning om at intervenere i den syriske borgerkrig. I Frankrig var præsidentkandidat Marine Le Pen fredag morgen klar med kritik af det amerikanske luftangreb. »Lad os afvente resultaterne af en international undersøgelse, før der udføres angreb i Syrien. Jeg er rystet over denne reaktion«, lyder det fra Front National-politikeren, der dermed lægger sig på linje med Kreml.

Frankrigs socialistiske udenrigsminister Jean-Marc Ayrault betegner det amerikanske luftangreb som en advarsel til »et kriminelt regime«.

Få timer inden angrebet på luftbasen Khan Shaikun havde Ayrault ellers afvist at følge Trump i en eventuel militær indsats i Syrien. »Den diplomatiske løsning har førsteprioritet«, sagde udenrigsministeren torsdag i et interview med tv-stationen CNews.

I Tyskland omtaler udenrigsminister Sigmar Gabriel det amerikanske luftangreb som ’forståeligt’. »At USA nu reagereret med et angreb på Assad-regimets militære strukturer er forståeligt, eftersom regimet stod bag denne grusomme krigsforbrydelse«, lyder det i en pressemeddelelse fra det tyske udenrigsministerium.

Natten til fredag sendte USA Tomahawk-missiler mod den syriske luftbase al-Shayrat, hvor Assad-regimet ifølge amerikanske efterretningskilder har opbevaret kemiske våben.  Det amerikanske luftangreb kommer som gengældelse for Assad-regimets nylige anvendelse af giftgas i byen Khan Shaikun.

I en tv-transmitteret tale kort efter angrebet appellerede Trump til USA’s traditionelle alliancepartnere. »Jeg opfordrer alle civiliserede nationer til at støtte os«, sagde præsident Trump.

I Tyskland var oppositionspolitikeren Jürgen Trittin fra De Grønne ikke sen til at kritisere det amerikanske luftangreb som indenrigspolitisk motiveret. »Det amerikanske luftangreb bidrager ikke til en løsning af konflikten i Syrien«, sagde Trittin til radiostationen Deutschlandfunk.

I Angela Merkels CDU er der også kritiske stemmer at spore. »Vi ønsker, at indsatsen mod Assad-regimet finder sted på et folkeretligt grundlag«, siger forbundsdagsmedlemmet Roderich Kiesewetter i et interview med Deutschlandfunk. Kiesewetter betonede, at der indtil videre ikke findes beviser for, at den syriske regering står bag giftgasangrebet i Khan Shaikun. »Vi må ikke synke til Ruslands niveau.«

Anderledes håndfast lyder signalerne fra London, hvor en talsmand for premierminister Teresa May betegnede det amerikanske luftangreb som et passende svar på den syriske regerings »barbariske angreb med kemiske våben«.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland