Europæiske jøder kræver mere beskyttelse

Den største sammenslutning af jødiske organisationer i Europa går efter weekendens terrorangreb i København ud med et krav om bedre beskyttelse af europæiske jøder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekendens terrorangreb i København bør give anledning til, at regeringerne overalt i Europa får kigget nærmere på beskyttelsen af jøder.

Det mener den største sammenslutning af jødiske organisationer og samfund i Europa, European Jewish Association, der frygter for en voksende antisemitisme efter angrebene, der blandt andet ramte synagogen i Krystalgade i København.

I et interview med ABC NewsRadio siger organisationens generaldirektør, rabbiner Menachem Margolin, at de europæiske jøder vil rejse krav om bedre politibeskyttelse - døgnet rundt.

»Vi kræver, at de europæiske regeringer først og fremmest sørger for, at alle jødiske institutioner i Europa - børnehaver, skoler, synagoger, medborgerhuse, kosher-restauranter og kosher-supermarkeder - beskyttes af politiet 24 timer i døgnet,« siger han.

Ved angrebet på synagogen i København blev den 37-årige danske jøde Dan Uzan dræbt. Og sidste måneds terroranslag i Paris gik også ud over et jødisk mål, da den ene af de tre gerningsmænd tog flere gidsler i et jødisk supermarked i den franske hovedstad.

Ifølge Menachem Margolin er politibeskyttelse døgnet rundt den eneste mulighed for at forhindre sådanne angreb.

»Det er den eneste måde at sikre, at det jødiske folk får lov til at fortsætte deres liv i sikkerhed,« siger rabbineren.

I kølvandet på terrorangrebene i København opfordrede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, Europas jøder til at emigrere til Israel:

»Jøder er blevet dræbt på europæisk jord, bare fordi de er jøder. Denne bølge af angreb vil fortsætte. Jeg siger til Europas jøder - Israel er jeres hjem,« lød det ifølge Haaretz fra Netanyahu.

Men den udmelding tager Menachem Margolin kraftigt afstand fra.

»At opfordre det jødiske folk i Europa til at rejse til Israel efter hvert eneste angreb er et helt klart budskab om, at de ikke kan beskyttes i Europa. Det er uacceptabelt,« siger han til ABC NewsRadio.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) talte med Netanyahu efter weekendens angreb, og her »sendte han sine varmer tanker til det danske folk og til det jødiske samfund i Danmark«, fortalte hun på et pressemøde mandag.

»Vi talte ikke om hans appel til jøderne. Jøderne hører til her og er en del af det danske samfund. Det er mit budskab til det jødiske samfund,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Også statsoverhovederne i Frankrig og Tyskland opfordrer jøderne til at blive.

»Frankrig er såret med jer, og Frankrig vil ikke have jer til at rejse væk. Franske jøder hører hjemme i Frankrig,« lyder det ifølge EUobserver fra den franske premierminister, Manuel Valls, mens den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger:

»Vi er glade og taknemmelige for, at der er jødisk liv i Tyskland igen.«