Europæisk politi vælter stor kokainkonge i fælles aktion

49 personer er anholdt fra et kartel, der menes at stå for en tredjedel af Europas kokainhandel.

Europol har hovedsæde i den hollandske by Haag. Det er et politisamarbejde, der blev oprettet i 1999. - Foto: Jerry Lampen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de helt store aktører på det europæiske kokainmarked er blevet væltet i en omfattende politiaktion i seks forskellige lande.

Det skriver politisamarbejdet Europol i en pressemeddelelse.

49 personer er anholdt i forbindelse med aktionerne. De kommer fra et narkokartel, der angiveligt har stået for cirka en tredjedel af kokainhandlen i Europa. Det beskrives af Europol som et »superkartel«.

»Denne koordinerede indsats sender et stærkt budskab til kriminelle, der forsøger at undslippe retshåndhævelse,« skriver Europol.

Politiaktionerne er blevet gennemført mellem 8. og 19. november i en række europæiske lande og De Forenede Arabiske Emirater.

13 personer er blevet anholdt i Spanien, 10 er anholdt i Belgien, og 6 er anholdt i Frankrig. 14 personer fra kartellet blev anholdt i Holland i 2021.

I De Forenede Arabiske Emirater har man anholdt i alt 6 personer, der beskrives som værende »højtprofilerede mål«.

Indsatsen har desuden ført til, at over 30 ton kokain er blevet beslaglagt.

Aktionerne har både været rettet mod narkoringens kommando- og kontrolcenter samt den logistiske infrastruktur til narkosmugling.

Europol har koordineret indsatsen i løbet af de seneste to år. Her har man ved over 10 forskellige møder lagt en strategi for at vælte kartellet.

»Denne unikke tilgang til internationalt politisamarbejde har gjort Europol til stedet, hvor vigtige efterretninger samles fra politi i hele verden. Der arbejdes på at bekæmpe de farligste kriminelle netværk,« skriver Europol.

Europol er EUs agentur for retshåndhævelsessamarbejde. Det blev oprettet i 1999 og har hovedkontor i den hollandske by Haag.

/ritzau/