Europæisk ægteskabsrådgivning: Sådan holder vi på briterne

Det er længe siden, at Storitannien følte sig respekteret i EU. Måske skulle resten af fællesskabet forsøge sig med parterapi-kneb for at undgå Brexit – i stedet for trusler og tiggeri.

»Stay«-aktivister har i slutspurten frem mod den britisk EU-folkeafstemning droppet antydningens kunst og med et vægmaleri i byen Bristol parret en af de mest prominente »Leave«-sigere – den konservative tidligere London-borgmester borgmester Boris Johnson (th.) – med den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump. Foto: Geoff Caddick/AFP Fold sammen
Læs mere

Hvad gør man, hvis ens partner efter mere end fyrre års ægteskab pludselig meddeler, at han overvejer at blive skilt? Når nu skilsmisse er dét, man selv har mindst lyst til i hele verden?

Der er femten dage tilbage til den britiske folkeafstemning, og alt, hvad Bruxelles og diverse stats- og regeringschefer finder på at sige fra nu af, kan blive udslagsgivende.

Så det er på høje tid med noget ægteskabsrådgivning.

Vi ved alle, hvad der som regel sker, når den anden truer med skilsmisse, og man selv ikke vil. Der sker én af to ting. Ja, som ofte sker de faktisk begge, og de er lige kontraproduktive.

Først bliver man sur. Stiktosset, faktisk. For hvis nogen burde ønske skilsmisse, så er det da en selv, med alt det man har ladet sig byde. Derfor begynder man at true. Man truer med, at den skilsmisse saftsuseme bliver dyr. Som IMF, OECD, Merkel og Juncker har gjort. Hvis briterne melder sig ud, kommer de til at fortryde det. Det kan endda være, man truer med børnene – Skotland, Nordirland og Wales.

Det er ikke sikkert, at de har lyst til at have mere med deres far at gøre, hvis han forlader deres mor. Og så er der de fælles venner: Han skal ikke tro, at han sådan uden videre kan lave aftaler med dem bilateralt. Han bliver fattig, alene og forladt.

Men så igen: Man vil jo gerne beholde ham. Så derfor gør man også derpå det modsatte: Man trygler. Forvisser ham om, hvor meget man elsker ham. Som alle kendisserne fra ABBA-Björn til Isabella Rossellini har gjort over for briterne.

Man lover, at alting vil ændre sig nu til det bedre; det bliver et helt nyt ægteskab. Det forsøger Cameron. Måske minder man også om de gode stunder, man har haft sammen engang.

Det har nu ikke været forsøgt under den britiske valgkampagne, eftersom det er ret lang tid siden, at Storbritannien har følt sig hørt og respekteret i EU. Både den græske gældskrise, forhandlingerne om Østukraines fremtid i Normandiet-formatet og de mislykkede forsøg på at løse migrantkrisen er foregået uden Storbritanniens synlige medvirken.

Hvad virker så bedst? Trusler eller tiggeri? Ingen af delene, siger forfatteren til bogen »Stop din skilsmisse«, Homer McDonald.

For ingen gider være sammen med sådan en: Det bekræfter bare partneren i, at man som sædvanlig er ude på at få sin vilje og tager alle metoder i brug. Og når ens partner vil skilles, er det normalt, fordi han ikke føler, at han har nok at skulle have sagt.

Så den kloge føjer sin partner. Modbeviser hans grundantagelse. Den kloge opbyder al sin selvbeherskelse og giver ham ret. I et afslappet, forsonligt tonefald.

Selvfølgelig kan I da finde ud af at blive skilt. Det kan umuligt være så slemt. Og hun fortsætter med at give ham ret, igen og igen og glider fuldstændigt af, hvis han tager initiativ til en af den slags dødssyge alvorlige samtaler, hvor alting skal sættes på plads og tales igennem. Alvorlige samtaler smadrer ægteskaber. I stedet kræves der »Small talk, happy talk, friendly talk«, siger Homer McDonald.

Bliver partneren så?

Selvfølgelig gør han det. Der var jo en grund til, at I var gift i fyrre år, og nu kommer han pludselig i tanker om den. Og hvis ikke, han gør, så var der alligevel ingen måder, man kunne have standset ham på.