Europæere frygter Islamisk Stat og klimaforandringer mere end noget andet

I en ny meningsmåling fra Pew Research Group svarer et flertal af europæerne, at de anser klimaforandringer som den største trussel mod deres lande. Islamisk Stat følger lige efter.

Hollandske studerende deltager i en demonstration om klimaforandringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Remko de Waal/Ritzau Scanpix

Verdens befolkning tager klimaforandringer alvorligt. Meget alvorligt.

I en undersøgelse, som Pew Research Group har foretaget i 26 lande, svarer et flertal af de adspurgte således, at klimaforandringer er den største trussel mod deres lande. Dette gælder for 13 ud af de i alt 26 lande, som deltager i undersøgelsen.

I alt 27.612 personer har deltaget i rundspørgen, som fandt sted mellem maj og august i fjor.

Det er dog ikke kun klimaforandringer, som verdensborgerne er bekymrede for. Frygten for Islamisk Stat fylder stadig meget trods præsident Donald Trumps garantier om, at den militante gruppe er besejret i Syrien, viser undersøgelsen fra Pew Research Group.

Og især i Europa er dette til at få øje på. Her er det klimaforandringer og Islamisk Stat, som europæerne anser for at være de største trusler mod sikkerheden.

Undersøgelsen blev foretaget i ti EU-lande, der alle nævner Islamisk Stat og klimaforandringer som de største trusler. Også truslen fra cyberangreb og Nordkorea vokser i befolkningernes bevidsthed, fremgår det af undersøgelsen.

I Sverige, Tyskland, Ungarn, Grækenland og Storbritannien svarer et flertal af de adspurgte, at klimaforandringer er den største trussel mod deres lande, tæt efterfulgt af frygten for Islamisk Stat. I Frankrig og Italien er det omvendt, og i Holland er frygten for cyberangreb størst.

I Polen er det Ruslands voksende indflydelse og magt, der bliver anset for at være den største trussel mod landets sikkerhed.

I gennemsnit svarer 35 procent af de adspurgte europæere, at den globale økonomi udgør en trussel. Op mod halvdelen svarer, at cyberangreb og Nordkorea er de største trusler, mens omtrent 31 procent svarer, at det er Kina, der udgør den største fare.

Siden 2013 er der ifølge undersøgelsen sket en væsentlig stigning i antallet af europæere, der mener, at klimaforandringer udgør den største trussel. I Storbritannien er der 18 procentpoint flere, der svarer, at klimaforandringerne udgør den største trussel, i Frankrig er antallet steget med 29 procentpoint, og i Tyskland er der tale om en stigning på 15 procentpoint.

I USA er det cyberangreb, der fylder mest i befolkningens trusselsbillede. Her svarer 74 procent af befolkningen, at cyberangreb fra fremmede nationer udgør den største trussel mod landets sikkerhed. I tre andre lande – blandt dem Japan – er et flertal af befolkningen enig.

Også i Rusland, Nigeria og Indonesien bliver Islamisk Stat anset for at være den største trussel. I Brasilien, Argentina og Canada anser befolkningerne klimaforandringer for at være den største trussel.

Bekymringen for USAs magt og indflydelse er øget betragteligt, siden Donald Trump blev præsident. I 2013 pegede 25 procent af de adspurgte på USAs magt som en trussel – i den nye undersøgelse er det tal oppe på 45 procent.

I Mexico er bekymringen for den store nabo mod nord taget markant til. Siden Donald Trump vandt valget, er den steget til 64 procent, viser undersøgelsen fra Pew Research Group.