Europa vinker farvel til Obama-epoken

Europæiske ledere lovede fortsat samarbejde, da de tog afsked med Obama. Men der er vanskeligere tider forude.

Så er det slut. Obama har for sidste gang besøgt Europa som præsident. Han og europæiske ledere opfordrer Donald Trump til fortsat samarbejde hen over Atlanten. Scanpix/Clemens Bilan Fold sammen
Læs mere

Det internationale samarbejde må bevares, også i Nato.

Det var budskabet, da Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, var vært for et afskedsmøde med USA's præsident, Barack Obama, i Berlin.

Med ved mødet var også Storbritanniens premierminister, Theresa May, Frankrigs præsident, François Hollande, Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, og Italiens premierminister, Matteo Renzi.

Mødet mellem de seks ledere er det første af sin art, efter republikaneren Donald Trump for ti dage siden blev valgt som USA's næste præsident.

Det blev indledt med et af de store og presserende problemer, nemlig krigen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak samt flygtningekrisen i Europa.

De seks ledere er også enige om at opretholde sanktionerne mod Rusland på grund af konflikten i Ukraine.

Obama opfordrede sine europæiske kolleger til at arbejde sig frem til løsninger på fælles problemer, når de mødes med Donald Trump og hans kommende administration.

Men de europæiske ledere er klar over, at årene med Trump vil blive noget andet end årene med Obama.

Forud for fredagens møde i Berlin var der forsigtigt optimistiske toner fra den amerikanske præsident, da talen faldt på hans efterfølger.

- Der er noget ved det højtidelige ansvar i det embede, som tvinger en til at fokusere, som kræver alvor, sagde Obama på en pressekonference efter et møde med Merkel.

- Hvis man ikke er seriøs omkring jobbet, vil man formentlig ikke være der så længe, tilføjede Obama.

/ritzau/NTB