Europa vil samarbejde med Palæstinas nye regering

EU og FN tilsluttede sig tirsdag USA og Kina, der har meldt ud, at de gerne vil samarbejde med den nyligt dannede palæstinensiske Fatah-Hamas-regering. Israel er stærkt utilfreds med beslutningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PALÆSTINA: Både EU og FN har tirsdag tilkendegivet, at de er klar til at samarbejde med den nye palæstinensiske enhedsregering, som den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, tog i ed mandag. Regeringen er baseret på en forsoningsaftale med Hamas, og derfor er Israel meget kritisk over for den internationale støtte.

Det skriver den israelske avis The Jerusalem Post.

EU og FNs samarbejdsvillighed kommer i kølvandet på lignende udmeldinger fra USA og Kina, og samarbejdet støttes på den betingelse, at den palæstinensiske regering holder sig til fredsaftalen med Israel.

»Vi er glade for, at præsident Abbas og hans nye regering er dedikerede til at overholde aftaler, der anerkender Israels legitime ret til at eksistere. EUs engagement med den palæstinensiske regering vil blive baseret på dens tilslutning til disse politikker og forpligtelser,« skriver EU i en meddelelse ifølge The Jerusalem Post.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, har tirsdag ligeledes udsendt en erklæring, hvori han giver udtryk for, at et samarbejde mellem FN og den nye palæstinensiske enhedsregering vil skabe grobund for fred i Mellemøsten.

Tidligere tirsdag advarede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, Europa mod at begå den »fejltagelse« at yde legitimitet til Fatah-Hamas-regeringen.

I en telefonsamtale med Frankrigs præsident, Francois Hollande, kaldte Netanyahu ifølge The Jerusalem Post den nye palæstinensiske regering for »et palæstinensisk skridt imod freden og til fordel for terrorisme«.

Israel betragter officielt Hamas som en terrororganisation, der har til hensigt at tilintetgøre ??den jødiske stat.