Europa vil have flere reformer i Tyrkiet

Storbritannien og Sverige, der er de varmeste tilhængere af tyrkisk EU-medlemskab, var i går mest positive i deres reaktioner på det tyrkiske valg. I Tyskland og Frankrig var der tavshed fra kansler Merkel og præsident Sarkozy.

Tyrkiets medlemskab af EU er et hedt politiske emne i Europa, og det satte sit klare præg på gårsdagens reaktioner efter søndagens valgsejr til det islamisk-baserede AKP. Storbritannien og Sverige er de varmeste fortalere for tyrkisk medlemskab af Unionen, og det var her man i går hørte de mest hjertelige lykønskninger til premierminister Tayyip Erdogan. »Jeg håber, at dette vil bringe Europa og Tyrkiet tættere på hinanden. Og jeg håber, at regeringen vil være i stand til at fortsætte sit reformprogram, som vi både støtter og applauderer,« sagde Storbritanniens premierminister, Gordon Brown.

Sverige statsminister, Fredrik Reinfeldt, sagde:

»Sverige støtter fuldt og helt Tyrkiets fortsatte bevægelse i retning af fuldt medlemskab af EU. Det er af vital betydning, at den nye regering kaster fornyet energi ind i den interne reformproces, der danner grundlaget for forhandlingerne om medlemskab,« sagde Reinfeldt, der beskriver udviklingen i Tyrkiet, som værende af »stor betydning for EU og resten af verden«.

Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, sagde i går, at »europæisk demokrati er blevet konsolideret« i Tyrkiet. Fra den danske regerings side kom der i går ingen officielle reaktioner på det tyrkiske valg.

Beslutsomhed
I Bruxelles hilste også EU-kommissionsformand José Manuel Barroso Erdogans sejr velkommen. »Jeg ønsker Tyrkiets premierminister, Mr. Erdogan, tillykke med hans imponerende sejr ved det nationale valg. Dette kommer på et meget vigtigt tidspunkt for det tyrkiske folk på et tidspunkt, hvor man bevæger sig fremad med politiske og økonomiske reformer,« sagde Barroso, mens kommissæren med ansvar for forhandlingerne med Tyrkiet, Olli Rehn, opfordrede den tyrkiske regering til med »beslutsomhed« at fortsætte reformkursen.

I Frankrig, hvor præsident Nicolas Sarkozy har udtalt, at Tyrkiet ikke har dets plads i EU, var det en talsmand i udenrigsministeriet, der kommenterede valget.

»Det er klart, at det er tvingende nødvendigt, at reformerne fortsættes, sådan at man kan indgå det privilegerede partnerskab, som vi søger med dette land,« lød det afmålt fra talsmanden.

Tag det roligt
Det toneangivende dagblad Le Monde, der traditionelt er mere Tyrkiet-venligt, opfordrer i en lederartikel til, at modstanderne af Tyrkiets EU-medlemskab i det mindste tier for en stund.

»Tyrkerne, der er mere og mere skeptiske over for Europa, har stemt på det mest pro-europæiske parti. Det kan vække ubehag i EU, at AKP er en »eks-islamistisk« eller »islamisk-konservativ« bevægelse, men man bør respektere tyrkernes reformvilje og demokratiske fremskridt,« skriver avisen.

I Tyskland er de to store regerende partier, kansler Angela Merkels CDU og udenrigsminister Frank-Walter Steinmeiers SPD, dybt splittede i spørgsmålet om tyrkisk medlemskab af EU. Måske derfor udtalte ingen af de to topfigurer sig i går.