Europa vil dække USA-bidrag til klimapanel

Trump har lukket kassen for USA-betalinger til FN's Klimapanel. Det hul skal Europa dække, mener Emmanuel Macron. Angela Merkel vil skrue op for klimaindsatsen.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, hilser onsdag på Tysklands kansler, Angela Merkel, under klimakonferencen COP23 i Bonn. Scanpix/John Macdougall Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa skal i fremtiden dække USA's andel af budgettet til FN's Klimapanel (IPCC). Det fastslog Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, onsdag på FN's klimakonference i Bonn.

Forskernetværket bag IPCC leverer de videnskabelige rapporter, som den internationale klimaindsats hviler på. Men den amerikanske præsident, Donald Trump, vil stoppe USA's bidrag til klimapanelet.

Derfor må Europa nu sørge for at øge finansieringen, understregede Macron.

»Jeg foreslår, at Europa træder til i stedet for Amerika. Frankrig vil leve op til dette. Jeg kan garantere, at IPCC fra begyndelsen af 2018 ikke kommer til at mangle én euro,« sagde Emmanuel Macron under klapsalver fra plenarsalen i Bonn.

Omkring 25 stats- og regeringschefer deltager i slutdelen af COP23 sammen med miljø- og klimaministre fra hele verden, blandt dem Lars Chr. Lilleholt (V).

Det ændrede klima er allerede ved at gøre en del af kloden ubeboelig, sagde Macron.

»Havene bliver varmere, arter forsvinder, og en del af de befolkninger, der er repræsenteret her i Bonn, vil ikke længere findes sidst i dette århundrede,« advarede den franske præsident.

Tysklands kansler, Angela Merkel, opfordrede på COP23 til mere fart på klimakampen.

Der er brug for mange flere initiativer, hvis den globale opvarmning ikke skal forårsage for store forandringer på kloden, fastslog hun.

»Vi ved, at vi med de nuværende forpligtelser ikke kommer til at holde temperaturstigningen under 2 eller 1,5 grader celsius,« sagde Merkel.

Kansleren er under stort pres for at lukke de tyske kulkraftværker, hvoraf mange kører på svinende brunkul. Tyskland dækker omkring 40 procent af elproduktionen med kul.

Samtidig er der rejst tvivl om, hvorvidt Tyskland kan nå målet om at skære CO2-udslippet med 40 procent i 2020. Merkel ville dog ikke love udfasning af det kritiserede tyske kulforbrug.

»Vi må også tænke på beskæftigelsen i kulindustrien, så der er store konflikter, selv i et rigt land som Tyskland,« sagde Angela Merkel.

Kul i energiproduktionen er del af de aktuelle drøftelser om at danne en ny regering i Tyskland.

/ritzau/