Europa stopper USAs adgang til bankdata

EU-landene har presset den internationale bankcentral Swift til at sikre, at USA fra 2009 ikke længere får adgang til europæiske bankoverførsler. Belgien på vej mod aftale med bankcentralen Swift i skandalen om antiterror-overvågning af bankkonti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kjolehandler Christa Møllgaard i Maribo er en blandt millioner af europæiske bankkunder, der – uden at vide det – er blevet overvåget af amerikanske antiterror-myndigheder.

Som Berlingske Tidendes læsere vil vide, oplevede Møllgaard, at den amerikanske efterretningstjeneste CIA direkte stoppede den betaling på godt 1.000 kr., hun havde sendt via sin bank til fabrikanten Rashid Sarfaraz i Karachi, Pakistan.

Skandalen om den ulovlige amerikanske overvågning af europæiske og andre bankkunders overførsler eksploderede i 2006.

Nu to år efter er sagen ved at lande, efter at datatilsyn på europæisk og nationalt niveau har uddelt alvorlige reprimander til almindelige banker, til nationalbanker og til den magtfulde Europæiske Centralbank, ECB, i Frankfurt.

Dels har Swift, som har stået for det ulovlige hæleri af data til de amerikanske myndigheder, meddelt, at de opretter en særlig central for intra-europæiske transaktioner med hovedsæde i Schweiz. Disse oplysninger får USA angiveligt ikke adgang til.

Nationale datatilsyn er i disse måneder – ifølge Berlingskes oplysninger – i færd med at lægge sidste hånd på en række aftaler med Swift for at sikre sig, at selskabet, der er ejet af verdens banker, i fremtiden overholder databeskyttelseslovgivningen.

Endelig skal Jean-Louis Bruguière, Frankrigs nu forhenværende antiterrorchef, på vegne af EU sikre, at USAs myndigheder i deres fortsatte overvågning af internationale finansielle transaktioner overholder europæiske regler om privatlivets fred.

Lov og ret tilsidesat
Sagen om Swifts ulovlige videreformidling af data til amerikanske myndigheder har afsløret, at man i bankverdenen i langt højere grad har været interesseret i at stå sig godt med USA, end man har været i at overholde elementære regler om beskyttelse af bankkunders personlige oplysninger.

Samtidig var sagen dybt pinlig for den belgiske regering, der tilsyneladende intet anede om, hvad der foregik, selv om Swift er forpligtet til at følge belgisk lovgivning. Swift-selskabet er hjemmehørende i et velbevogtet palæ-lignende hovedkvarter i den dyre Bruxelles-forstad La Hulpe.

EU-Kommissionen ved justitskommissær Franco Frattini, der siden er blevet Italiens udenrigsminister, har indgået en aftale med de amerikanske myndigheder om, at den ulovlige og massive kopiering af data fra Swift skulle bringes i overensstemmelse med europæiske regler. Samtidig var det Frattini, der i marts i år udpegede franskmanden Jean-Louis Bruguière til at forestå undersøgelsen af sagen og kontakten med de amerikanske myndigheder.

Bruguiére har stor viden om og erfaring med efterretningstjenesters og andre antiterrormyndigheders informationsbehov og arbejdsmetoder. Til gengæld har han meget begrænset erfaring med beskyttelse af borgerrettigheder. Han skal aflægge en offentlig rapport om sagen en gang om året.