Europa-Parlamentet viser muskler før Brexit-forhandlinger

Det er nogle meget klare - og set med britiske øjne hårde - krav, som Storbritannien kommer til at acceptere i forbindelse med landets exit fra EU. Sådan lyder Europa-Parlamentets position, der blev vedtaget onsdag. Og den yderst lukrative handel med værdipapirer i euro skal London ikke regne med at kunne holde fast i, siger en af parlamentets topfigurer.

Nigel Farage fra UK Independence Party (UKIP) brugte sin taletid i Europa-Parlamentet onsdag til at beskylde Europa-Parlamentet for »mafia«-metoder, fordi parlamentet har lagt så hård en linje inden Brexit-forhandlingerne. Europa-Parlamentet skal godkende skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien. Her ses Farage under onsdagens debat. / AFP PHOTO / Sebastien Bozon Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIEN BOZON

Det gik ikke stille for sig, da Europa-Parlamentet onsdag debatterede og vedtog sin position forud for Brexit-forhandlingerne. Men et overvældende flertal på 516 stemmer for - og kun 133 imod - vedtog Parlamentet sine krav, som Storbritannien vil kigge nøje på, selv om Europa-Parlamentet lige siden premierminister Margaret Thatchers tid ikke har haft den højeste anseelse i Storbritannien.

For der bliver ikke nogen aftale, uden at Europa-Parlamentet stemmer for den, og det mindede formanden, Antonio Tajani, da også venligt, men bestemt om.

»Jeg vil gerne gøre det klart, at mens Rådet definerer parametrene, og Kommissionen forhandler, så skal en aftale godkendes af dette hus,« sagde Tajani, da Europa-Parlamentet havde vedtaget sin position under dets samling i franske Strasbourg.

Europa-Parlamentets hovedkrav er, at borgernes rettigheder skal sikres først - både EU-borgere i Storbritannien og briter i EU - og at Storbritannien end ikke skal overveje at begrænse EU-borgeres rettigheder, før landet er trådt endeligt ud. Hvad angår fremtidens forhold i en associeringsaftale - herunder en frihandelsaftale - gør Europa-Parlamentet det klart, at briterne ikke kan begynde at forhandle med andre, før landet er ude af EU, da det ville være i strid med EU-lovgivningen, ligesom briterne advares imod at forsøge at spille de 27 fortsættende EU-lande ud mod hinanden.

Endelig slår Europa-Parlamentet fast, at Storbritannien både har fulde rettigheder og forpligtelser, indtil det forlader unionen. Det betyder, at alle forpligtelser, der er accepteret gennem 44 års medlemskab, skal betales - fra tjenestemandspensioner til forskningsfonde. Dermed venter en kæmpe milliardregning, og de britiske betalinger til EU kan skulle fortsætte efter udmeldelsesdatoen.

Hundredtusinder af London-job kan være i spil

Samtidig skærer formanden for den største gruppe i Europa-Parlamentet, den borgerlige tysker Manfred Weber, et andet princip ud i pap, nemlig at »et land uden for EU ikke kan have de samme eller bedre forhold end en stat inden for EU.«

Og det er direkte møntet på det mest sårbare område for briterne, nemlig Londons mulighed for at fungere som et såkaldt »clearing«-hus for handel med euro-relaterede finansielle produkter. Det er et forretningsområde, der omsætter for over 3.000 milliarder kroner dagligt - ja, dagligt - når alt medregnes, og ifølge avisen The Guardian har revisionsselskabet Ernst & Young estimeret, at så mange som 232.000 job i Storbritannien hænger sammen med denne handel, når en »dominoeffekt« medregnes.

»EU-borgere bestemmer over deres egne penge. Når Storbritannien forlader EU kan det ikke tænkes, at hele euro-forretningen vil blive styret i London. Det er et eksternt sted, det er ikke et EU-sted længere. Euro-forretningen skal styres fra EU-jord,« sagde Manfred Weber tirsdag ifølge den britiske avis.

Mafia-anklager fra Farage

Meldingerne fra flertallet af europarlamentarikerne fik onsdag den britiske EU-modstander, Nigel Farage, til at bruge sin taletid til at anklage Europa-Parlamentet for at opføre sig som »mafiaen« over for Storbritannien, hvorefter formand Tajani afbrød og kaldte det »uacceptabelt.«

Farage sagde så til italienske Tajani: »Jeg forstår den nationale følsomhed, så jeg ændrer det til gangstere.«

Før det kommer til forhandlingerne om fremtiden, skal der dog være skabt »tilstrækkelig fremskridt« på EUs tre hovedprioriteter, gentog EU-Kommissionens chefforhandler, Michel Barnier, onsdag i Europa-Parlamentet. Det er borgernes rettigheder, opgørelsen af boet og den britiske exit-regning samt hvordan det kan undgås at indføre grænsebomme mellem Irland og Nordirland.

Og Storbritanniens premierminister, Theresa May, er så småt begundt at opbløde sin tidligere hårde position og dermed forberede briterne på, at det bliver vanskelige forhandlinger, hvor briterne kan komme til at sluge et par kameler - i hvert fald midlertidigt.

Under et besøg i Jordan indikerede hun ifølge avisen Financial Times således onsdag, at Storbritannien kan være villig til at acceptere, at den frie bevægelighed for EU-borgere i Storbritannien måske kan fortsætte i en overgangsperiode, indtil en aftale om fremtidens forhold er på plads og trådt i kraft. Netop den frie bevægelighed var ellers et af de centrale exit-argumenter i valgkampen op til den britiske folkeafstemning.