Europa går uden om Trump – tager klimakamp direkte med 30 oprørte amerikanske stater

Donald Trumps klimaexit skaber global vrede. Med et usædvanligt modtræk tager EU klimakampen direkte med amerikanske stater og byer, der protesterer mod Trumps beslutning.

I Pittsburgh, USA er mange borgere utilfredse med Trumps beslutning om at forlade klimaaftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den globale vrede over Donald Trumps annullering af klimaaftalen går fra Beijing over Brasilia til Berlin, men intet sted synes den mere udtalt end i Pittsburgh i USA.

For da Donald Trump torsdag aften forklarede, hvorfor han vil lade USA forlade den globale klimaaftale fra Paris, begrundede han det med, at han var »valgt til at repræsentere indbyggerne i Pittsburgh, ikke Paris«.

Men hvis han vil repræsentere indbyggerne i byen Pittsburgh, burde han netop lade USA forblive i klimaaftalen, for i byen i staten Pennsylvania bakker de 300.000 indbyggere om nogen op om aftalen fra Paris.

»80 procent stemte på Hillary Clinton i Pittsburgh,« siger byens borgmester, Bill Peduto, til CNN.

Han erklærer sig »rasende« over Trumps linje.

»Pittsburgh er eksemplet,« fortsætter Peduto. »Vi var en by som i Kina i dag, hvor røgen var så massiv, og forureningen fyldte så meget i luften, at gadelysene måtte forblive tændt 24 timer i døgnet.«

Pittsburgh-området har også i dag så store problemer med luftforurening, at Amerikas Lungeforening har givet området dumpekarakter i sin nyeste rapport.

Borgmesteren anklager desuden Donald Trump for at smadre den amerikanske økonomi og svække USAs position i verden med sin beslutning til trods for, at præsidenten hævder det modsatte – at han vil redde arbejdspladser og sikre økonomien.

»Det er nu op til byer at lede,« konstaterer Peduto.

EU afviser at genforhandle

En række øvrige byer og stater på tværs af USA er nået til sammen konklusion.

30 amerikanske stater, en række amerikanske byer og over 100 store selskaber – herunder Apple, Morgan Stanley og Royal Dutch Shell – bryder ifølge Washington Post på markant vis med Donald Trumps beslutning om at lade USA forlade klimaaftalen.

De erklærer, at de vil fortsætte med deres klimapolitik og forfølge målet om at nedbringe udledningen af de skadelige drivhusgasser.

Europa glæder sig ikke blot over den melding. EU er så oprevet over, at Trump annullerer den historiske klimaaftale fra Paris, at unionen nu vil køre uden om præsidenten og tage klimakampen direkte med de amerikanske stater, der protesterer mod hans beslutning.

For EU afviser blankt at genforhandle klimaaftalen, sådan som Trump ønsker.

»Bekæmpelsen af klimaændringer kan ikke afhænge af valgresultatet i det ene eller det andet land,« siger den spanske EU-klimakommissær Miguel Arias Cañete til Guardian.

»Når et land indgår en international aftale, skal det opfylde sine forpligtelser. Der vil komme nye regeringer. Jeg er temmelig sikker på, at præsident Trump ikke har læst punkterne i denne traktat. Der er ikke noget at genforhandle.«

New York og Californien går forrest

New York er en af de amerikanske stater, der går forrest i oprøret mod Trumps beslutning. Statens guvernør, Andrew M. Cuomo, vil investere 1,65 mia. dollar i vedvarende energi – den største investering i vedvarende energi nogensinde foretaget af en amerikansk stat.

Blandt andet vil han bruge 150 millioner dollar – omkring en milliard danske kroner – på at bygge solcelleanlæg på taget af skoler og andre offentlige bygninger.

»Mens den føderale regering fralægger sig sit ansvar for at tackle klimaforandringer – på bekostning af vores miljø og økonomi – fører New York nationen frem mod en fremtid med ren energi,« siger Cuomo i en erklæring.

I Californien ser lovgiverne også på muligheden for at øge investeringerne i vedvarende energi, og planen er, at forsyningsvirksomhederne skal modtage og levere 100 procent vedvarende energi i 2045 og 60 procent inden 2030. For nuværende er de forpligtede på 50 procent i 2030.

»Det viser, hvor stor kontrasten er mellem Trump, der ønsker at gå tilbage i tiden, og dem der forsøger at tage føringen med at tackle klimakrisen,« siger Anna Aurilio, direktør for Miljø Amerika, til Washington Post.

Californiens guvernør, Jerry Brown, siger til samme medie, at det er forkert, når Trump hævder, at klimaaftalen fra Paris er dårlig for jobsitiationen i USA.

»Den er god for job. Fremtidens job,« siger Jerry Brown. »Den californiske økonomi steg sidste år 40 procent hurtigere end i den resterende del af landet.«

Trumps klimaexit forventes allerede at blive et stort emne ved midtvejsvalget næste år og ved præsidentvalget i 2020.

Præsidentens støtter hylder ham for modet til at droppe klimaaftalen. Tidligere præsident Barack Obama, der indgik klimaaftalen i Paris, og Demokraternes præsidentkandidat ved sidste års præsidentvalg, Hillary Clinton, fordømmer derimod Donald Trumps beslutning.

Demokraternes minoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, siger, at Trump »vanærer« Gud og spørger, om selv hans egne børnebørn mon vil ende med at kunne trække vejret.

»Hvordan vil han nogensinde forklare sine børnebørn, hvad han gjorde for den luft, de indånder – forudsat at de trækker vejret.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.