Europa brændt inde med H1N1-vacciner for milliarder

En af århundredets største medicinskandaler, siger formandenfor Europarådets sundshedsudvalg.

Foto: THOMAS COEX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Der bliver aldrig brug for langt størstedelen af de vacciner mod svineinfluenza, som europæiske lande har brugt milliarder på at indkøbe og oplagre. Det erkendte Frankrig, Tyskland og Storbritannien i denne uge og går dermed i Spaniens fodspor, der allerede har forsøgt at afbestille - eller endda tilbagelevere - millioner af vaccinedoser.

Det var den franske sundhedsminister, Roselyne Bachelot, der åbnede ballet mandag aften, hvor hun i et interview på landets største TV-kanal TF1 erklærede, at hun har afbestilt 50 ud af 94 millioner doser.

Torsdag fulgte tyske delstater trop og erklærede, at man kun ønsker halvdelen af de bestilte 50 millioner doser, hvorefter chefen for det britiske immunisationsprogram David Salisbury fredag annoncerede, at man »lige nu« genforhandler leverancen.

»Absurd at købe to doser«

Der er dog kun i de færreste kontrakter nedfældet afbestillingsklausuler, og europæiske skatteydere risikerer derfor at skulle betale alligevel - også for det store flertal af doser, der ikke er leveret. »Sanofi-Pasteur har fortalt os, at ordren på ni millioner doser simpelthen var annulleret uden nogen erstatningsbetaling,« præciserede Bachelot dog. Det vides ikke hvordan de øvrige producenter stiller sig, men avisen Le Figaro hæfter sig ved, at selv om den franske stat ikke juridisk har ret til kvit og frit at annullere ordrerne, kan man indirekte presse selskaberne, da det er myndighederne der godkender og prisfastsætter deres produkter.

Navnlig i Frankrig, hvor man stort set købte vacciner nok til at give alle to doser, står myndighederne for skud fra uafhængige eksperter, ligesom oppositionen taler om en »ekstravagant fiasko«.

»At købe to doser af vaccinen per person er absurd,« lød det sågar fra et folkevalgt medlem af det borgerlige regeringsparti, lægen Bernard Débre, på radioen.

»Udgifterne er højere end underskuddet for alle franske hospitaler. Det er tre gange udgiften til statens anti-cancer-plan.«

Kun knap fem millioner franskmænd har ladet sig vaccinere, og alligevel har svineinfluenzaen blot kostet 224 franskmænd livet, mens sæsoninfluenzaen årligt kræver 2.000-6.000 dødsofre.

Hemmelige eksperter

Kritikken er ikke blevet mindre af, at kliniske undersøgelser godkendt af europæiske sundhedsmyndigheder i november konkluderede, at der reelt ikke var behov for mere end ét skud per person. Alligevel beretter medicinalselskaberne, at eksempelvis Frankrig først denne uge bad dem regulere leverancen.

Mistanken om inkompetence eller urent trav retter sig dog i høj grad også mod verdenssundhedsorganisationen WHO, der i juni erklærede pandemi og dermed mangedoblede efterspørgslen efter vacciner. Samtidig neddroslede man kriterierne for, hvad der kan kaldes en pandemi.

Formanden for Europarådets sundhedsudvalg, Wolfgang Wodarg, kalder håndteringen af sagen for »en af århundredets største medicinalskandaler« og hæfter sig ved, at WHO ikke vil oplyse hvem der sidder i det ekspertudvalg, der traf beslutningen.

Men andre WHO-udvalg er spækket med eksperter, der direkte eller indirekte arbejder for medicinalindustrien, ligesom eksempelvis den franske sundhedsminister ifølge ugeavisen »Den Lænkede And« rådgives af eksperter med arbejde hos selskaberne.