Europa bevæbner Egyptens militær

EU fordømmer nedskydningen af Egyptens demonstranter, men sælger våben og ammunition for milliarder til regimet. Aktivister og vestlige eksperter sporer ammunition fra kampene til Europa.

Journalister løber i dækning under voldsomme kampe mellem egyptiske sikkerhedsstyrker og støtter af Det Muslimske Broderskab i sidste uge. Den seneste uge er omkring 900 blevet dræbt, og EU fordømmer sikkerhedsstyrkernes hårde fremfærd. Foto: Mosaab el-Shamy/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: MOSAAB EL-SHAMY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Når tåregassen er drevet væk og de døde er blevet talt, begynder jagten på beviser i oprørets kulisser. I Egypten såvel som i resten af de lande i Nordafrika og Mellemøsten, der er ramt af oprør og borgerkrige, samarbejder vestlige eksperter med lokale aktivister. Målet er at dokumentere, hvem der har solgt de våben og den ammunition, der alene i Egypten har dræbt hundredvis af demonstranter.

Samarbejdet er både jordnært og high-tech: Aktivister lægger fotodokumentation for deres fund af eksempelvis afskudte patronhylstre og gasgranater på internettet. En række unikke kendetegn gør det ofte muligt for de vestlige eksperter at give fuldstændigt præcise svar på, hvor ammunitionen er produceret.

Da flere hundrede medlemmer af Det Muslimske Broderskab i weekenden blev skudt og dræbt kampe i Cairo, udløste det massiv fordømmelse fra samtlige EU-lande. Kondolencerne til pårørende og kritikken af det egyptiske militær fra Tjekkiets udenrigsminister, Jan Kohout, var et godt eksempel på den europæiske linje:

»Den Tjekkiske Republik følger med dyb bekymring den seneste udvikling i Egypten og magtanvendelsen over for demonstranter. Den eneste løsning er den inkluderende dialog for alle involverede parter,« lød det.

Tjekkiet er en af mange

Tjekkiet er ifølge EU-tal en af de største EU-eksportører af ammunition til Egypten, men det kom udenrigsministeren ikke ind på i kondolencen. Og Tjekkiet er blot et af mange EU-lande, der på den ene side fordømmer regimer, der skyder deres borgere, men samtidig har en massiv eksport af våben og ammunition til samme regimer. Ifølge EU-statistik eksporterede ti EU-lande i 2011 våben, ammunition, militære køretøjer og andet udstyr til Egypten for i alt 303 millioner euro eller 2,2 mia. kr.

»Vi ved, at den type våben og ammunition, der er blevet brugt i sammenstødene for nylig, er den samme type, der eksporteres til Egypten fra EU-lande,« siger Nicolas Marsh, forsker ved Peace Research Institute Oslo, PRIO. Forskeren understreger dog, at den præcise oprindelse af ammunitionen fra weekendens drab endnu ikke er fastslået.

Nicolas Marsh betegner sig selv som »en regnearkstype mere end en våbenekspert«. Men når ammunitions- og våbeneksperter har fastlagt hvilke våben- eller ammunitionstyper, der er tale om, kan han via databaser og egne regneark spore dem tilbage til afsender- og produktionslandene. På den måde har han tidligere dokumenteret, at spansk producerede klyngebomber blev anvendt i Libyen. Andre eksperter har på samme vis fastslået, at Schweiziske granater anvendes i borgerkrigen i Syrien.

Da 38 demonstranter blev dræbt på Tahrir Pladsen i Cairo 23. november 2011, lykkedes det lokale aktivister at samle patronhylstre fra de positioner, hvorfra der var blevet skudt. Billeder af patronhylstrene blev lagt online, og så gik Nicolas Marsh i gang. Han fastslog ikke kun ammunitionstype og producent men også produktionstidspunkt. Dermed kunne Egyptens import af ammunitionen spores tilbage til to sendinger; enten maj eller august 2011.

»Ammunitionen var produceret i Tjekkiet,« siger Nicolas Marsh.

Egypten alene på dagsordenen

I dag mødes EUs 28 udenrigsministre med Egypten som eneste punkt på dagsordenen, og våbenspørgsmålet trænger sig også på.

»Hvis EU siger, at de er bekymrede over udviklingen i Egypten men samtidig tjener penge på at levere den ammunition, som bruges til at skyde demonstranter med, hvordan skal de egyptiske magthavere så tage EUs krav om at gå en fredelig vej alvorligt,« siger Nicolas Marsh.

Storbritannien og Italien har angiveligt suspenderet deres våbeneksport, og Tyskland presser på for et samlet EU-stop. Forud kan vente komplicerede drøftelser om hvorvidt det kan blive i form af en embargo, eller om suspenderinger af enkelte våben- og ammunitionstyper er tilstrækkeligt.

Mark Bromley, ekspert i våbeneksport ved Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI, understreger, at EU har pålagt sig selv at udelukke lande fra at købe våben og ammunition, hvis der er risiko for, at de kan anvendes i overtrædelse af menneskerettighederne.

»Det er en mulighed for at demonstrere over for egypterne, europæerne og resten af verden, at EU har en lovgivning for våben-eksport, hvor hensynet til menneskerettighederne er indbygget, og at man agter at overholde den«.