EU vil straffe højtstående russere for Ukraine-krise

EU-diplomater har opgjort en liste med mellem 120-130 højtstående russiske embedsmænd, som fremover kan risikere at blive forhindret i at rejse ind i EU-lande og som kan få indefrosset deres aktiver i Europa.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: EU har udarbejdet en liste med navnene på 120-130 højtstående russere, som fremover kan blive forhindret i at rejse ind i unionen. Samtidig risikerer russerne at få indefrosset aktiver gemt af vejen i Europa som en reaktion på Ruslands aggression over for Ukraine, skriver Reuters.

Listen er fem sider lang, og er udarbejdet af en gruppe EU-diplomater med særlig ekspertise i Rusland. Den skal nu diskuteres i Bruxelles på embedsmandsniveau forud for et møde blandt EUs udenrigsministre mandag.

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bekræfter via sin Twitter-profil, at han og hans kolleger er parate til at straffe udvalgte russere, hvis ikke der sker en ændring af verdens største lands tilgang til konflikten i Ukraine.

»Udviklingen på Krimhalvøen og i Donetsk i Ukraine er dybt bekymrende. Klar til at vedtage yderligere sanktioner mod Rusland mandag, hvis der ikke sker en positiv forandring,« skriver han.

Ifølge Reuters skal udenrigsministrene blandt andet tage stilling til, om EU bør sanktionere så mange højtstående russere som muligt, eller om taktikken skal være mere forsigtig, hvor man tilføjer sanktionerede personer ad flere omgange.

Ifølge Reuters indeholder listen navne på den absolutte top i Rusland, herunder højtstående generaler og folk fra det øverste politiske lag i landet. Den tyske avis Bild skriver, at Gazproms administrerende direktør, Alexej Miller, også er at finde på listen. Gazprom er Ruslands største virksomhed og verdens største naturgasselskab.

Mens EU-diplomaterne formentlig kan forvente overarbejde i weekenden, forsøger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, fredag at få russerne til at garantere, at de ikke vil annektere Krimhalvøen i det russiske territorium.

Kerry mødes med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i London, hvor de to stormagter skal prøve at finde fælles fodslag i forhold til Ukraine.

»Jeg ser frem til muligheden for at dykke ned i problemerne og mulighederne for at vi kan finde en vej fremad ved at løse nogle af vanskelighederne mellem os,« siger Kerry forud for mødet.

Søndag er indbyggerne på Krim kaldt til folkeafstemning for at stemme om, hvorvidt de fremover vil være en del af Rusland.

Regeringen i Ukraine har på forhånd erklæret afstemningen for værende i strid med landets forfatning, men er ifølge Reuters parat til at samarbejde med Rusland om at sikre Krimhalvøens status som selvstændig region i Ukraine.