EU vil sætte kommissær-skattesnyd under lup

EU-Kommissionen afviser at tale om sanktioner eller opstramninger før alle fakta i lækagesagen er afklaret.

Tidligere konkurrencekommissær Neelie Kroes' navn er dukket op i en kæmpelækage af dokumenter, der afslører skattely i Bahamas. Scanpix/John Thys Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles. EU-Kommissionen beklager meget, at en tidligere kommissærs navn er dukket op i endnu en omfattende lækage, der afslører skattely i Bahamas.

Men samtidig afvises det, at der kan gøres mere ved sagen lige nu. I hvert fald ikke før alle aspekter er blevet klarlagt.

I de lækkede dokumenter fremgår det, at tidligere konkurrencekommissær Neelie Kroes har været registreret som direktør for et selskab i Bahamas, uden at have oplyst det.

- Lad mig fastslå det åbenlyse. Vi var ikke klar over dette. Vi stoler på det, vores kommissærer fortæller os, siger den officielle talsmand for kommissionen på et pressemøde.

Men der bliver ikke tale om eventuelle sanktioner mod Nellie Kroes, for eksempel at fratage hendes pension, før alle fakta i sagen er fuldstændig klarlagt.

- Vores præsident (Jean-Claude Juncker, red.) vil kontakte Neelie Kroes for at skabe klarhed over situationen. Når alle fakta er på bordet, vil vi tage stilling til næste skridt, siger han.

Det gælder også spørgsmål om, hvorvidt reglerne skal strammes.

- Men lad mig sige, at vi i forvejen har nogle af de strengeste etiske regler for vores kommissærer. Vi har ikke en hemmelig EU-polititjeneste, der kan sendes til Bahamas eller for den sags skyld andre steder i verden, siger han og fortsætter:

- Nogle ting kan strammere regler bare ikke gøre noget ved. Det gælder, når for eksempel en kommissær vælger at holde ting hemmelige for os, eller når en tidligere præsident tager et valg om at arbejde for en særlig bank.

Neelie Kroes er nemlig ikke det eneste troværdighedsproblem, kommissionen tumler med i øjeblikket.

Tidligere præsident for kommissionen, José Manuel Barroso, har valgt at tiltræde et nyt job hos den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Et valg, som den nuværende præsident Jean-Claude Juncker har kaldt for uetisk, grundet bankens rolle i finanskrisen.

/ritzau/