EU vil optrappe sanktioner efter Putins indlemmelse af Krim

EU reagerer med bekymring og varsler »respons« ved EU-topmødet i morgen og fredag. G7-landene haste­indkaldt til topmøde i næste uge.

EU-Kommissionens præsident Jose Manuel Barroso og Herman van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd, udsendte tirsdag en skarpt fordømmende fælles erklæring, hvori man tog kraftig afstand fra Ruslands annektering af Krim. Arkivfoto: Vincent Kessler/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Vrede, trusler om flere sanktioner, men også en rådvildhed. Sådan er reaktionen i Bruxelles over for Ruslands traktatunderskrivelse, der i Vladimir Putins øjne gør Krim til en del af Rusland, og som nu for alvor får EU til at betragte ham som en præsident, man har overordentligt svært ved at nå.

»Ukraines suverænitet, territoriale integritet og uafhængighed skal respekteres. EU har hverken anerkendt den ulovlige og illegitime folkeafstemning i Krim eller dens udfald. Den Europæiske Union kan ikke og vil ikke anerkende annekteringen af Krim og Sevastopol til Den Russiske Føderation,« lød det i en skarpt fordømmende fælles erklæring fra Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd, og José Manuel Barroso, formand for EU-Kommissionen.

I erklæringen understreger de to EU-ledere, at EUs stats- og regeringschefer ved topmødet i Bruxelles i morgen og overmorgen vil drøfte situationen »og blive enige om en fælles europæisk respons«.

Dermed varsles yderligere sanktioner end mandagens indrejseforbud og indefrysning af aktiver for 21 enkeltpersoner ved EU-topmødet som svar på Putins seneste træk.

Ikke velkommen

Ud over at yderligere sanktioner kan blive en mulighed, stadfæster andre internationale fora, at Rusland med sin fremfærd på Krim er i gang med at isolere sig i verdenssamfundet. G7-landene, verdens syv største økonomier, benytter næste uges globale atomnedrustningstopmøde i Haag til et ekstraordinært møde, hvor Ukraine-krisen er øverst på dagsordenen.

»Mødet vil fokusere på situationen i Ukraine og hvilke yderligere skridt, G7 må vælge at tage som respons på udviklingen og som støtte til Ukraine,« sagde Caitlin Hayden, talskvinde i Det Hvide Hus.

G7 omfatter USA, Tyskland, Storbritannien, Canada, Frankrig, Japan og Italien. EU blev også inviteret med til mødet, mens Rusland ikke står på gæstelisten.

G7 blev i 1998 til G8, da Rusland trådte ind i kredsen, men på grund af Ruslands eskalering af krisen i Ukraine er landet faldet i unåde, og G7 landene har droppet et G8-topmøde i Sotji i juni.

Blæser på EU og USA

Med Vladimir Putins underskrivelse af den traktat, der set fra Ruslands side gør Krim til en del af Rusland, blæser præsidenten på EU og USA, og han viser, at mandagens sanktioner ikke havde effekt. Efter et møde med EUs udenrigs- og EU-ministre i Bruxelles i går betragtede udenrigsminister Martin Lidegaard (R) Putins træk som »en klar optrapning af konflikten«.

»Det kommer ikke bag på os, at han gør det. Men man kan ikke konkludere håndfast, at sanktionerne ikke virker. For det kan godt være, at sanktionerne medvirker til, at det ikke er gået værre i Øst- og Syd­ukraine. Sanktioner er ikke en mirakelkur. Men sanktioner er det middel, vi har, hvis vi ikke ønsker en militær optrapning af konflikten,« sagde han.

Udenrigsministeren forudser yderligere EU-sanktioner og fortalte, at det på mødet har været drøftet at udvide gruppen af personer, der er omfattet af indrejseforbud og indefrysning af bankkonti.

»Det her kalder på øvrige reaktioner fra europæisk side, og der er bred enighed om det ude i Europa. Der skal sendes et meget klart signal fra en enig gruppe. Det bliver op til stats- og regeringscheferne at beslutte, hvad svaret skal være«.

I en hastedebat om Ukraine i det britiske underhus sagde Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, at premierminister David Cameron vil ankomme til EU-topmødet torsdag med krav om, at EU svarer Rusland med »de stærkeste foranstaltninger«.