EU vil hjælpe Italien med bådflygtningene

Sydeuropa vil få både moralsk, praktisk og økonomisk opbakning fra EU til at håndtere flygtningestrømmene over Middelhavet.

Palæstinensiske skolebørn kastede i går blomster i havet ved Gaza by for at mindes de palæstinensere bådflygtninge, der døde tidligere på måneden, da deres skib sank på vej fra Syrien til Italien. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUHAIB SALEM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: EUs stats- og regeringschefer indleder torsdag eftermiddag et døgns topmøde, og selv om de politiske ledere egentlig skulle tale om helt andre ting, så kommer den nylige skibskatastrofe ud for den italienske ø Lampedusa til at præge mødet.

En række middelhavslande har allerede formuleret nogle klare krav om opbakning til topmødet, og kilder i Bruxelles siger, at man godt kan regne med, kravene mere eller mindre vil blive imødekommet. Som altid har embedsmænd i forvejen forberedt udkast til topmødets konklusioner, og disse udkast bliver løbende sendt rundt og passet til, efterhånden som diskussionerne på embedsmandsniveau skrider frem. Og i et udkast fra i går aftes, som den italienske avis La Repubblica har set  har man allerede skrevet ind, at der skal være en »deling af ansvaret« for flygtningestrømmene.

Samtidig vil stats- og regeringscheferne ifølge udkastet bede EU-landenes indenrigsministre om at komme med mere konkrete forslag, der kan diskuteres på årets sidste topmøde, i december. Det, man har i tankerne, er blandt andet, at EU skal kunne tage flygtningespørgsmålet op i de aftaler, unionen indgår med de lande, flygtningene oprindeligt kommer fra, og med transitlandene, sådan at man også i en handelsaftale kan stille krav om tiltag, der får færre mennesker til at flygte.

Desuden vil det også kunne komme på tale at forstærke både den praktiske og økonomiske hjælp til middelhavslandene. Kravene om mere solidaritet kommer fra seks middelhavslande; først blev de formuleret af Italien, Malta og Grækenland i et fælles papir, og siden har de tre lande fået opbakning fra Frankrig, Spanien og Kroatien. I papiret foreslår de seks lande, at EU-topmødet i sin sluterklæring »erindrer om vigtigheden af konkret samarbejde med oprindelseslandene med henblik på at imødegå årsagerne til stigningen i flygtningestrømmen«, og også lægger op til »specifikke tiltag til at standse den illegale (flygtninge)strøm«.

Middelhavslandene vil dog også blive mødt med nogle modkrav. Europa-parlamentet vedtog i går en række konkrete henstillinger til medlemslandene om flygtningepolitik, og en af dem er et kun dårligt tilsløret krav om, at Italien afskaffer den berygtede lov fra Berlusconi-tiden, som gør, at det kan være en forbrydelse at hjælpe skibbrudne flygtninge.