EU vil bruge pisk og gulerod for at bremse migrationen

EU vil give massiv støtte til de lande, der vil samarbejde om at bremse strømmen af økonomiske migranter.

De lande, der samarbejder med EU om at bremse strømmen af økonomiske migranter til Europa, vil blive belønnet.

Men de lande, der ikke samarbejder, vil blive straffet på blandt andet udviklingsstøtten og handelspolitikken, fremgår det tirsdag af et nyt udspil fra EU-Kommissionen.

Belønningen kan til gengæld vokse sig temmelig stor for de lande i Mellemøsten og Afrika, der vil indgå strategiske partnerskaber om at håndtere EU's største udfordring.

Ifølge den nye plan kan den samlede støtte fra EU og medlemslandene løbe op i otte milliarder euro (60 milliarder kroner) frem til 2020.

Samtidig vil EU-Kommissionen til efteråret komme med forslag om en langsigtet investeringsplan, der i et miks af offentlige og private penge kan kanalisere op imod 62 milliarder euro (465 milliarder kroner) ind i modtagerlandenes økonomi.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, siger, at det både er EU's pligt og i EU's egen interesse at give folk chancen for og midlerne til at få et sikkert og anstændigt liv.

- Vi er parate til at øge den finansielle og operationelle støtte og til at investere i den langsigtede økonomiske og sociale udvikling, sikkerheden, retsstaten og menneskerettighederne for at forbedre folks liv og tackle det, der driver migrationen, siger Mogherini.

De lande, der står øverst på EU's liste over, hvor der skal sættes ind for at bremse bølgen af migranter, er Jordan og Libanon, Niger, Nigeria, Senegal, Mali, Etiopien, Tunesien og Libyen.

/ritzau/