EU vil berolige Ukraine om russiske sanktioner og visumfrihed på topmøde

Ukraine og præsident Porosjenko er bekymret for USAs kurs over for Rusland efter valget af Donald Trump til præsident. Han har derfor i den grad brug for opbakning fra EU på et topmøde torsdag. Porosjenko kan se frem til tilsagn om snarlig visumfrihed til ukrainere, økonomisk støtte samt fortsatte sanktioner mod Rusland fra EUs side. Men Porosjenko ønsker endnu mere.

Arkivfoto: Ukranies præsident, Petro Porosjenko, kommer til topmøde med EU-toppen i Bruxelles torsdag. Han er en bekymret mand med en meget lang ønskeliste til EU. AFP PHOTO/ ALAIN JOCARD Fold sammen
Læs mere
Foto: ALAIN JOCARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en presset ukrainsk præsident, der torsdag kommer til topmøde mellem EU og Ukraine i Bruxelles. Der er fortsat daglige kampe mod de russisk-støttede oprørere i det østlige Ukraine, og den væbnede konflikt forværrer landets i forvejen faldefærdige økonomi. Samtidig er korruptionen i Ukraine stadig allestedsnærværende, og præsident Petro Porosjenko beskyldes også selv for at være korrupt. Og nu har valget af Donald Trump til USAs næste præsident tilmed skabt tvivl om fremtidens amerikanske politik i forhold til Rusland og Ukraine.

Ukraine og Porosjenko har derfor i den grad brug for opbakning fra EU, og han kan da også se frem til tilsagn om snarlig visumfrihed til ukrainere på kortere rejser til EU, økonomisk støtte samt fortsatte sanktioner mod Rusland fra EUs side.

Men Porosjenko ønsker også garantier om, at størstedelen af de russiske gasleverancer til EU i fremtiden fortsat skal løbe igennem Ukraine og sikre landet væsentlige indtægter, samt at EU forsøger at presse Donald Trump til at holde fast i USAs økonomiske sanktioner mod Rusland. Og det bliver det straks sværere for EU at love noget håndfast om.

»Vi vil fortælle om situationen i øst med hensyn til den russiske aggression mod Ukraine og udviklingen dér, ligesom vi vil tale om forlængelsen af EUs sanktioner mod Rusland,« siger Ivanna Klimpusj-Tsyntsadze, der er Ukraines vicepremierminister med ansvar for europæisk integration, til Berlingske.

Hun fortæller, at Donald Trumps udtalelser om Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen i løbet af valgkampen har skabt bekymring i Ukraine, og at det derfor er vigtigt, at EU er med til at sikre, at de vestlige sanktioner mod Rusland fastholdes:

»Vi forstår, at det nu er tid til at arbejde intensivt sammen med den nyvalgte præsidents hold og sikre, at vores argumenter bliver hørt og udlagt på en overbevisende måde,« siger vicepremierministeren.

EUs rådsformand, Donald Tusk, der er vært for topmødet, talte i telefon med Donald Trump i fredags, og her understregede Tusk vigtigheden af et tæt samarbejde over Atlanten, men Tusk holdt sig med vilje på lang afstand af at forsøge at presse Donald Trump på nogen måde.

Vurderingen i Bruxelles er, at man må give Donald Trump tid til at sætte sig ind i tingene, og at Trump så også vil komme frem til, at EU og USA bør holde sammen i alle væsentlige spørgsmål.

Belsutningen om at forlænge EUs økonomiske sanktioner mod Rusland med yderligere et halvt år skal tages til december, og det gav stats- og regeringscheferne fra EUs fem største lande hinanden hånd på i fredags, og derfor er forventningen, at det ikke bliver noget problem.

Det er også forståelsen i Ukraine:

»Der er altid politiske partier på den radikale højre- og venstrefløj i de europæiske lande, som ønsker at svække sanktionerne, eller at de gradvist ophæves, men lige nu ser det ud til, at regeringerne tager et klart standpunkt om behovet for at forlænge sanktionerne, så jeg forventer ingen overraskelser på EU-topmødet til december,« siger Ivanna Klimpusj-Tsyntsadze.

Hun understreger også, at det vil have meget stor betydning for Ukraines europæiske vej, hvis EU snart lever op til løftet om visumfrihed, fordi Ukraine efterhånden længe har opfyldt kravene for at opnå visumfrihed for landets statsborgere på kortere rejser til EU.

Først i sidste uge sagde de 28 EU-ambassadører god for at gå videre med processen, der vil give Ukraine visumfrihed, men det afventer, at EU-landene og Europa-Parlamentet bliver enige om, hvordan en nødbremse, der kan sætte visumfriheden på pause, skal aktiveres.

EUs slovakiske formandskab håber, at det hele kan være på plads inden årets udgang, men det er en ret optimistisk tidsplan, og Donald Tusk vil derfor nok formulere tilsagnet om visumfrihed uden en præcis tidsfrist.