EU vedtager nye sanktioner mod Rusland efter bortførelsen af ukrainske søfolk

Udenrigsministrene i EU indfører sanktioner mod en række russere, som direkte har medvirket til opbringningen af ukrainske skibe i Kertj-strædet.

Sanktioner/Rusland
Ukrainske soldater ved fronten i Østukraine. I alt har op mod 10.000 mistet livet. Mere end to millioner er fordrevet fra deres hjem, nu to og et halvt år efter krigen brød ud Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Otte russere »på højt niveau« bliver ramt af nye sanktioner, når EUs udenrigsministre mødes i Bruxelles i morgen. Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til Berlingske.

De otte russere var alle på en eller anden måde involveret i opbringningen af ukrainske skibe i Kertj-strædet i internationalt farvand mellem Ukraine og Rusland 25. november sidste år. 24 ukrainske søfolk blev tilbageholdt og holdes stadig fængslet i Rusland.

Rusland hævder, at de ukrainske skibe var i russisk territorialfarvand. Det benægtes af Ukraine. Opbringningen har skabt en ny krise mellem Rusland og Ukraine og er blevet mødt med omfattende fordømmelser af EU og USA.

EU skærper tonen over for Rusland

Nu skærper EU sanktionerne mod Rusland på grund af affæren, og Danmark er blandt de lande, der ihærdigt har arbejdet for at få gennemført sanktionerne. Tyskland og Frankrig har været tøvende, fordi begge lande ønskede at give diplomatiet endnu en chance. Men intet tyder på, at Rusland foreløbig har tænkt sig at frigive søfolkene.

»Der er heldigvis nu enighed om, at den russiske opførsel er uacceptabel, og at det er nødvendigt at tegne en streg i sandet. Det er et vigtigt signal at reagere med sanktioner, når sådan noget sker, for at markere, at det ikke er noget, vi på nogen måde kan bifalde,« siger Anders Samuelsen til Berlingske.

Udenrigsministeren er i München for at deltage i den årlige forsvars- og sikkerhedspolitiske konference og har haft møder med en række personer om blandt andet Ukraine.

Anders Samuelsen var for to uger siden i Østukraine og i området ved Kertj-strædet, der danner en konkret frontzone mellem Ukraine og det separatiststyrede Østukraine.

Dengang sagde han, at han ville arbejde for at få sanktioner igennem over for Rusland.

Den videre procedure er efter mandagens udenrigsministermøde, at beslutningen skal vurderes juridisk, og så bliver der truffet en endelig beslutning på næste udenrigsministermøde.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent