EU-valg giver Merkel nye problemer

CDU forsvarede pladsen som Tysklands største parti, men søsterpartiet CSU fik et dårligt valg, socialdemokraterne gik klart frem og euromodstanderne fik fodfæste.

Tysklands kansler, Angela Merkel, fra det konservative CDU efter at have afgivet sin stemme til europaparlamentsvalget søndag. Foto: JOHN MACDOUGALL Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

BERLIN: Angela Merkels CDU holdt selv skansen i søndagens europaparlamentsvalg og bevarede positionen som klart største parti, men ellers bragte valget flere dårlige nyheder for den tyske kansler. CDUs søsterparti i Bayern, CSU, fik efter en usædvanlig EU-kritisk valgkamp et historisk dårligt valg og trak samlet den borgerlige blok ned med godt to procentpoint. Til højre for de konservative fik eurokritikerne fra Alternative für Deutschland fodfæste i Europaparlamentet samtidig med, at det højredaikale NPD og en række småpartier fik et mandat hver. Til venstre for de konservative fik SPD et pænt skud selvtillid med en markant fremgang. Og kigger den tyske regering ud i Europa varsler Front Nationals valgsejr i Frankrig svære tider for den fransk-tyske akse.

I Bayern var der ifølge tyske medier en tung stemning og begyndende kritik af CSUs ellers enerådende partiformand, Horst Seehofer.

»Det er et bittert øjeblik,« medgav han og påtog sig en del af ansvaret uden dog at give et bud på grunden.

CSU støtter EU og den tyske regerings kurs, men forsøgte samtidig i valgkampen at gå sin egen vej ved for eksempel at tale i dramatiske vendinger om snyd med sociale ydelser i EU og sende EU-kritikeren Peter Gauweiler frem i forreste række.

»Der blev spagaten for stor,« siger gruppeformand for CSUs delstatsgruppe, Max Straubinger, til tyske medier.

For Alternative für Deutschland var valget en klar succes med syv procent af stemmerne, som partiformand Bernd Lucke forsøgte at puste større, end den var. AfD er nu »et folkeparti,« sagde han. Det er euromodstanderne ikke i Tyskland. Valgforskeres undersøgelser tyder på, at AfDs vælgere hovedsageligt er protestvælgere, der er utilfredse med de øvrige partier. Bernd Lucke afviste samtidig at samarbejde med »højrepopulister« og »højreekstremister« i parlamentet.

I SPD fejrede partiformand Sigmar Gabriel den største fremgang for SPD ved et landsdækkende valg nogensinde, selvom det skete på baggrund af et katastrofevalg i 2009. SPD gik fra 20,8 til 27,3 procent. Sigmar Gabriel gav den socialdemokratiske spidskandidat Martin Schulz æren og erklærede sin tro på, at der i EU kan findes et flertal for at gøre ham til EU-Kommissionens næste formand. Ingen andre end de europæiske partigruppers spidskandidater kan komme i spil til den post, sagde han. Måske med adresse til Angela Merkel, der ikke offentligt har støttet, at parlamentet skal forhandle sig frem til den næste kommissionsformand. På EU-plan er den konservative gruppe imidlertid størst, selvom den har afleveret en del mandater til det yderste højre.

I Europa har den tyske regering de seneste måneder styrket sit parløb med Frankrig, men valget ydmygede præsident François Hollande og den socialistiske franske regering, da Front National satte sig på omkring 25 procent af stemmerne. Højreekstremisternes partiformand Marine Le Pen erklærede straks kamp mod både EU og den spare- og reformpolitik, som Tyskland vil have Frankrig til at føre. Samtidig kan også den store fremgang til det yderste venstre i Grækenland og højrepopulisterne Ukips valgsejr i Storbritannien gøre livet sværere for Tyskland i EU.