EU udfordrer Boris Johnson til at vise hemmelig plan: Er Underhuset virkelig klar til at stemme for?

Fortæller Boris Johnson hele sandheden om sin Brexit-plan til Underhuset, der skal stemme for den? Det er den irske premierminister og Europa-Kommissionens formand ikke sikre på. Derfor opfordrer de ham nu til at frigive samtlige 44 sider i Brexit-planen.

Boris Johnson anklages af Irlands leder for at vildlede parlamentet, fordi han ikke offentliggør sin Brexit-plan i dens fulde længde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benjamin Wenz/EPA/Ritzau Scanpix

Boris Johnsons længe ventede – og indtil nu stadig hemmeligholdte – Brexit-plan, som han afleverede til Bruxelles onsdag, har fået en stor tommelfinger nedad fra EU.

Og nu er Irlands premierminister, Leo Varadkar, begyndt at undre sig, skriver The Guardian. For Boris Johnson hævder at have flertal for planen i Underhuset. Men kan det passe? Ville Underhusets medlemmer virkelig stemme for planen, hvis de kunne læse den i sin fulde længde, sådan som Leo Varadkar har gjort?

Eller er et flertal i Underhuset klar til at stemme for planen, fordi Boris Johnson fremlægger den væsentligt anderledes, end den fremstår i det 44 sider lange forslag, som EU-lederne har modtaget – og som offentligheden stadig ikke har fået indsigt i?

Det synes at være Leo Varadkars bekymring. Torsdag anklagede han derfor Boris Johnson for at vildlede parlamentet. Og Jean-Claude Juncker, afgående formand for Europa-Kommissionen, har efterfølgende i en pressemeddelelse sammen med den irske leder opfordret Johnson til at offentliggøre forslaget i sin fulde længde.

Kun syv sider er offentliggjort

Den britiske regering har kun publiceret et syv sider langt resumé af planen. Briterne insisterer på, at det er normalt, at den slags lovtekster holdes hemmelige for offentligheden under forhandlinger, mens man i EU ønsker en mere gennemsigtig proces, skriver The Guardian.

Det kan blandt andet være, fordi man i Bruxelles frygter, at Boris Johnson vil forsøge at tørre en mislykket forhandlingsproces af på EU.

Johnson har blandt andet garanteret, at der ikke kommer grænse- og toldkontrol mellem Nordirland og Irland, selv om han stadig agter at hive hele Storbritannien ud af EUs toldsamarbejde.

Men det er ikke det, der står i det fulde forslag, hævder Varadkar ifølge The Guardian.

Boris Johnson har omtalt sin Brexit-plan som briternes sidste tilbud til EU – og truet med, at EU kun kan vælge mellem det forslag eller et hårdt Brexit uden aftale. Han er ellers af Underhuset forpligtet til at få en skilsmisseaftale på plads med EU inden 19. oktober.

Hvis ikke det lykkes ham, har Underhuset vedtaget en lov om, at Boris Johnson skal bede om en Brexit-forlængelse indtil udgangen af januar. Boris Johnson fastholder imidlertid, at han vil omgå den lov.

Fredag genoptog Storbritanniens chefforhandler, David Frost, endnu forhandlingerne i Bruxelles.

Selv hvis det lykkes for Storbritannien og EU at nå til enighed om en aftale, skal den stadig vedtages med et flertal i Underhuset. For den tidligere britiske premierminister Theresa May viste det sig være det sværeste punkt at komme over; hun fik sin skilsmisseaftale nedstemt tre gange i Underhuset og måtte til sidst træde af.

Denne gang har Boris Johnson vendt processen om og ifølge The Independent angiveligt fundet flertal for sit forslag i Underhuset først, inden han gav sig til at kæmpe med EU om at godkende det. Men om flertallet holder, når Underhuset ser den fulde Brexit-plan, er EU altså usikker på.

»Der er tvivl her,« siger en anonym EU-diplomat til The Guardian:

»Boris Johnson har tabt alle afstemninger i parlamentet. Og vi husker, hvordan Theresa May forsikrede os om, at hun kunne få flertal. Så måske gentager historien sig selv.«