EU truer Obama med handelskrig

EU vil ikke acceptere den nye amerikanske præsidents forsøg på protektionisme. Hans krisepakke vil forbyde alt andet end amerikansk produceret jern og stål i offentlige arbejder.

Mange europæeres værste anelser ser nu ud til at gå i opfyldelse: Barack Obama griber til regulær protektionisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Reuters

Mange europæeres værste anelser ser nu ud til at gå i opfyldelse: USA’s præsident Barack Obama griber til regulær protektionisme i sit forsøg på at redde amerikanske økonomi igennem den aktuelle krise.

I den omfattende krisepakke, der blev vedtaget i Kongressen i nat fremgår det, at amerikanske myndigheder kun må bruge amerikansk jern og stål til de offentlige arbejder, der skal finansieres af den amerikanske statskasse. Dette strider mod alle gældende frihandelsaftaler, og dét agter EU ikke at lade gå upåtalt hen.

”Hvis man vedtager en lov, der forbyder salg eller køb af europæiske varer på amerikansk territorium, er det ikke noget, vi vil ignorere,” siger Peter Power, handelspolitisk talsmand i EU-Kommissionen.

Den europæiske sammenslutning af stålproducenter Eurofer har rejst sagen over for EU-Kommissionen. Den amerikanske lov skal nu gennem senatet, før den er endelig vedtaget.

Sagen er formentlig kun den første af en række sager om protektionisme, som vil dukke i forbindelse med de mange økonomiske krisepakker, der i øjeblikket er på vej rundt omkring i verden.

Nationale politikere er interesserede i, at de skattepenge, som de bruger på krisepakkerne, fører til arbejdspladser i det land, hvor de selv er valgt. Men det strider mod reglerne i verdenshandelsorganisationen WTO og internt i EU.