EU trodser Trump og fastholder atomaftale

Mandag forsvarede EUs udenrigsministre enstemmigt den atomaftale, man i to år har haft med Iran. Danmark fortsætter med at sende millioner af kroner til Det Internationale Atomenergiagentur.

En iransk studerende holder et billede af USAs præsident Donald Trump op under en protestmarch i Tehran, som reaktion mod Trumps seneste tale om Iran. Foto: Tasnim News Agency Fold sammen
Læs mere

Donald Trump har gjort sit for at få verden til at vende ryggen til en to år gammel atomaftale med Iran.

Men mandag dannede EU i stedet fælles front og omfavnede aftalen fuldt og helt.

Det var meldingen fra et møde mellem EUs udenrigsministre i Luxembourg, hvor Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltog.

»Det er afgørende, at Iran aldrig får atomvåben. Det ville være destabiliserende for den internationale sikkerhed. Og aftalen inde­bærer, at vi med verdens mest gennemgribende inspektioner kan sikre, at Iran ikke forsøger at udvikle atomvåben,« siger han.

Da den to år gamle atomaftale blev indført i regi af FNs Sikkerhedsråd i 2015 blev den kaldt historisk.

Den førte til ophævelse af sanktioner mod Iran og underlagde til gengæld landet en række restriktioner og jævnlige inspektioner af landets atomprojekt. Noget for noget.

Yukiya Amano, der er chef for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), som foretager inspektioner af atomprogrammet, sendte i begyndelsen af september en meddelelse ud om, at Iran lever op til aftalen.

Ministerrådet opfordrede mandag USA til at støtte aftalen og til at »overveje implikationerne for sikkerhed i USA, partnerlande og i regionen, før man tager yderligere skridt.«

Men den amerikanske præsident Donald Trump har siden sit præsidentkandidatur svoret, at aftalen skulle afskaffes og mener i modstrid med med IAEA, at Iran har begået »adskillige brud« på atomaftalen.

Fredag sagde Donald Trump, at han ikke ville godkende den fortsatte såkaldte certificering af aftalen, men at det nu var op til Kongressen at beslutte, om man skulle bevare aftalen.

»Vi vil ikke fortsætte ned ad en sti, hvis forventelige konklusion er mere vold, mere terror og den meget sandsynlige trussel om Irans nukleare udfald,« sagde Donald Trump under en pressekonference i Det Hvide Hus.

Få minutter efter Trumps tale var Irans præsident Hassan Rouhani ifølge The Guardian live på stats-TV og sagde:

»Hvad vi har hørt i aften var en gentagelse af de samme grundløse beskyldninger og fornærmelser, vi har hørt de seneste 40 år. Det er intet nyt.«

Hvis USA, som Trump flere gange har truet med, indfører sanktioner over for Iran vil en del af incitamentet for aftalen forsvinde for Iran, påpeger lektor Søren Schmidt på Aalborg Universitet og forsker i iranske forhold.

Men han mener ikke, at Iran vil handle overilet og straks rive aftalen med verdenssamfundet i stykker.

»De har altid spillet et meget langsigtet og koldt kalkuleret spil. De er ikke ligesom Trump i deres følelsers vold. Jeg vil tro, de i første omgang spiller det spil og håber på at blive styrket gennem fremtidige alliancer. Nu har de jo fået splittet de vestlige lande fuldstændig fra hinanden,« siger han.

EUs udmelding mandag vil ikke blive vel mødt i USA.

»Det betyder, at der vil komme en spænding mellem den amerikanske administration og EU på det her område, hvor Trump jo ikke vil synes, at EU støtter ham i hans kamp mod det onde Iran,« siger Søren Schmidt.

Til spørgsmålet om, hvordan Danmark har det med gå så klart imod USAs interesser på området, svarer udenrigsminister Anders Samuelsen:

»Vi mener, det er i hele det internationale samfunds interesse at stå fast på aftalen, fordi den betyder, at vi kan kigge iranerne i kortene. Jeg hæfter mig ved, at USA som land ikke har forladt aftalen, men at det nu er op til den amerikanske kongres at forholde sig til Trumps udmelding. Nu må vi i første omgang afvente den amerikanske proces.«

Eva Jung er Berlingskes EU-korrespondent.