EU-top underskriver erklæring om sammenhold og nye mål

Vis, at I er ledere, siger EU-præsident på topmøde. Juncker efterlyser mere stolthed over EU-samarbejdet.

Lederne af de 27 lande, der bliver i EU, har i Rom underskrevet en erklæring om, hvor samarbejdet skal bevæge sig hen de kommende ti år. Her underskriver den tyske forbundskansler, Angela Merkel, den såkaldte Rom-erklæring. Reuters/Remo Casilli Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 27 lande, der bliver i EU, sværger at holde sammen og gøre EU mere sikkert, velstående og socialt ansvarligt i de kommende ti år.

EU-lederne, der er samlet i Rom for at fejre 60-årsdagen for Rom-traktaten, har lørdag underskrevet en erklæring, der udstikker nye mål for EU.

I en tale før underskrivelsesceremonien siger EU-præsident Donald Tusk, at Europa som en politisk enhed enten vil være forenet eller ophøre med at eksistere.

- Vis i dag, at I er ledere af Europa, siger Tusk i talen til EU-toppen.

Han siger, at kun et forenet Europa kan være et suverænt Europa i forhold til resten af verden.

- Og kun et suverænt Europa kan garantere uafhængighed for sine lande, garantere frihed for sine borgere, siger han.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger samtidig, at europæerne bør være mere stolte af, hvad EU-samarbejdet har opnået gennem de seneste 60 år.

- Vi er ikke stolte nok af, hvad vi har opnået i Europa, siger Juncker.

Han siger, at jo længere han på rejser kommer væk fra Europa, jo mere imponerede er folk af det europæiske samarbejdes resultater.

Maltas premierminister, Joseph Muscat, der er EU-formand i dette halvår, har især store forhåbninger til udviklingen af den sociale dimension de kommende ti år.

- For seks måneder siden ville meget få mennesker have væddet en euro på, at der ville være enighed mellem de 27 om at bevæge sig fremad med EU's sociale dimension, siger Muscat.

Han understreger samtidig, at det videre arbejde med det sociale Europa skal tage hensyn til, hvordan de forskellige medlemslande har indrettet deres egne systemer.

Lige netop det er vigtigt for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der ikke vil have pillet ved det danske velfærdssystem.

Fejringen af EU-samarbejdet foregår i skyggen af, at Storbritannien på onsdag som det første land nogensinde vil starte den exit-proces, der i løbet af to år skal melde briterne ud af EU.

Den britiske premierminister, Theresa May, har meldt afbud til fejringen i Rom.

/ritzau/