EU-top godkender vigtig styrkelse af bankunionen

Ny bankpakke skal sikre skatteydernes penge, hvis en bank krakker. Det vedtager EU-top fredag i Bruxelles.

Europa-Kommissionen, Berlaymont-bygningen, Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND

En EU-bankpakke skal sikre, at skatteyderne ikke hænger på regningen, hvis en europæisk bank drejer nøglen om.

En såkaldt bagstopper skal fungere som økonomisk sikkerhedsnet, hvis den fælles afviklingsfond løber tør for midler.

Det fremgår af en ny bankpakke, som EU's stats- og regeringschefer fredag vedtager på et udvidet eurotopmøde i Bruxelles om EU's bankunion.

Storbritannien er på grund af Brexit ikke med til denne del af topmødet.

Risici i den finansielle sektor skal dermed reduceres, hvilket skal genskabe tilliden til den europæiske banksektor, lyder det i aftalen.

Dermed er første brik i styrkelsen af bankunionen, som EU håber at nå til fuld enighed om i år, faldet på plads.

EU-præsident Donald Tusk er fuldt ud tilfreds med udfaldet.

»Denne reform af bankunionen styrker euroen, og som et resultat, også vores union. I turbulente tider er dette velkomne nyheder for alle europæere,« skriver Donald Tusk i en pressemeddelelse.

Ifølge bankpakken skal bagstopperen fungere som sidste udvej for nødlidende banker.

Den skal træde i kraft, når først aktionærer har hæftet for deres del af tabet og derefter den fælles afviklingsfond, som er finansieret af banksektoren, ikke har nok ressourcer til at opløse banken.

Tidligere har det i sidste ende betydet, at der bliver tyet til skattepenge.

Idéen er, at pengene til bagstopperen skal komme fra eurolandenes krisefond, som skal give et lån til den fælles afviklingsinstans, fremgår det af bankpakken.

Derudover skal medlemmer af bankunionen, der ikke er en del af euroen, oprette parallelle kreditfaciliteter til samme formål.

Det skal sørge for at tiltaget får en »passende størrelse«, så den kan fungere som et troværdigt sikkerhedsnet og fonde kan udbetales hurtigt, lyder det.

Enhver udbetaling skal dog inden for en rimelig periode tilbagebetales af banksektoren. Af denne grund betragtes bagstopperen for at være udgiftsneutral, fastslår bankpakken.

Bankpakken er en vigtig del af bankunionen og skal gøre europæiske banker bedre i stand til at modstå økonomisk chok og fremtidige kriser.

EU's bankunion skal skabe større sikkerhed omkring de europæiske banker ved at føre et fælles banktilsyn. Den er et direkte resultat af finanskrisens konsekvenser.

Det er en union, som Danmark endnu ikke er en del af. En rapport skrevet af et ekspertudvalg skal danne grundlag for dansk beslutning om bankunionen. Rapporten ventes at ligge på regeringens bord i 2019.

/ritzau/