EU-top: EU-borgere er omkommet i flystyrtet

Rystede EU-ledere opfordrer til samarbejde om opklaring af omstændighederne bag flystyrtet i Ukraine.

José Manuel Barroso og Herman Van Rompuy. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: EUs øverste ledere, Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd, José Manuel Barroso, formand for EU-Kommissionen og Catherine Ashton, leder af EU's udenrigstjeneste er chokerede over oplysningerne om at et fly er styrtet ned i det østlige Ukraine.

Flystyrtet kommer netop som EU har strammet kraftigt på sanktionerne mod Rusland som følge af konflikten om Ukraine, og især Catherine Ashton benytter anledningen til endnu en opfordring om at de pro-russiske seperatister og den ukrainske regering kan få etableret og sikret en holdbar våbenhvile.

Samtidig konstaterer Rompuy og Barroso, at personer fra mange lande, herunder fra en række EU-lande, er omkommet i styrtet.

»Vi er chokerede over, at det malaysiske fly er styrtet ned i Ukraine og over det tragiske tab af så mange liv. Borgere af mange nationaliteter inklussive borgere fra Den Europæiske Union er blevet dræbt. På vegne af Den Europæiske Union vil vi gerne udtrykke vores dybeste kondolancer.«

Catherine Ashton, chef for EU's udenrigstjeneste, efterlyser i en erklæring en grundig efterforskning af ulykken.

»Vi er chokerede over rapporter om omstændighederne omkring det tragiske tab af Malaysian Airlines flyet på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur på ukrainsk territorium, og tabet af så mange liv. Vores tanker går til de mange, hvis slægtninge og venner var på bord. Omstændighederne må afklares straks og den internationale efterforskning må skabe fuld klarhed omkring denne tragedie. Vi opfordrer alle parter i regionen til at give fuld adgang til nedstyrtningsstedet, til at samarbejde fuldt ud og dele alle relevante oplysninger.«

I erklæringen om flystyrtet benytter Ashton samtidig anledningen til at understrege behovet for en deeskalering af konflikten.

»Dette er en anden skarp illustration af, hvorfor det er så vigtigt at bringe denne konflikt til ophør. Uden at foregribe fakta bag styrtet, opfordrer vi alle parter til at standse det meningsløse tab af menneskeliv i det Østlige Ukraine,« skriver Ashton, der også opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile.