EU-tilhænger sejrer ved Østrigs præsidentvalg

Han vil styrke EU og føre human flygtningepolitik. Sejren til den grønne kandidat, Alexander Van der Bellen, ved søndagens østrigske præsidentvalg er en efterhånden sjælden triumf for EUs trængte tilhængere.

Den sejrende Alexander Van der Bellen fik opbakning fra såvel socialdemokrater som konservative. Foto: Leonhard Föger/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Udsigten til en omfattende højredrejning ved det østrigske præsidentvalg blev søndag aften blokeret godt og grundigt, da et flertal af vælgerne vendte tommelfingeren nedad til Norbert Hofer fra Østrigs EU- og indvandringskritiske Frihedsparti.

Efter søndagens valg kan den 72-årige økonomiprofessor og tidligere partiformand for Østrigs Grønne, Alexander Van der Bellen, kalde sig østrigsk præsident.

Selv om FPÖ-politikeren Norbert Hofer i manges øjne var favorit til posten som østrigsk statsoverhoved, lå Van der Bellen ved redaktionens afslutning klart foran sin rival med 53,3 pct. af stemmerne.

Sejren til Alexander Van der Bellen vil af mange først og fremmest blive udlagt som et markant nederlag til det østrigske friheds­parti og dets europæiske søsterpartier.

Hos flere europæiske toppolitikere blev valgresultatet da også modtaget med synlig lettelse.

»Alexander Van der Bellens sejr er et stort nederlag for nationalismen, for bagstræberiske ideer og for den antieuropæiske populisme,« lød reaktionen fra den tyske socialdemokrat og formand for Europa-Parlamentet Martin Schulz.

Hans partiformand, Sigmar Gabriel, var ligeledes opstemt.

»Der er faldet en sten fra Europas hjerte,« lød en kommentar fra den tyske vicekansler.

I løbet af sin valgkamp har Alexander Van der Bellen understreget nødvendigheden af at styrke EUs beføjelser.

Ikke mindst på grund af den tyske kansler Angela Merkels flygtningepolitik har ledende FPÖ-politikere op til valget derfor angrebet Van der Bellen for at afhænde Østrigs nationale suverænitet til Bruxelles i forsøget på at omdanne EU til Europas forenede stater.

Omvendt har Hofer ved flere lejligheder sået tvivl om Østrigs rolle i EU, som ifølge FPÖ-politikeren tilsidesætter Østrigs legitime nationale interesser. Med Brexit som inspiration har Hofer derfor foreslået en folkeafstemning om Østrigs fortsatte EU-medlemskab.

EU i centrum

Men netop den strategi kan muligvis have udløst en modreaktion hos vælgerne, siger Alexandra Föderl-Schmid, der er chefredaktør ved den østrigske avis Der Standard.

»Hofers forslag om en EU-folkeafstemningen har helt sikkert været en motivation for mange vælgere til at stemme på Alexander Van der Bellen. Samtidig har Van der Bellen været i stand til at danne en bred koalition med støtte fra både konservative regeringsparti, ÖVP, til socialdemokratiske partifunktionærer i provinsen,« siger hun.

I den ophedede valgkamp har de to kandidater i en række bidske TV-dueller angrebet hinanden heftigt.

Blandt andet har Alexander Van der Bellen gentagne gange understreget, at Østrigs anseelse i udlandet ville lide svær skade, hvis det indvandrings- og EU-kritiske Frihedsparti kunne gøre krav på præsidentembedet.

»Det er ikke sådan, at Alexander Van der Bellen har reddet Østrigs anseelse, men hvis valgresultatet var faldet anderledes ud, ville det naturligvis have givet ridser i lakken på Østrigs image i udlandet,« siger Alexandra Föderl-Schmid.

»Allerede i den første valgrunde blev der talt meget om Østrigs nazistiske fortid. Det ville have været et helt andet signal, hvis Hofer som den første højrepopulist i Vesteuropa var blevet valgt som præsident.«

Begge Østrigs regeringspartier, socialdemokraterne i SPÖ og de konservative i ÖVP har støttet Van der Bellen som præsidentkandidat efter nederlag til deres egne kandidater ved første runde af valget tidligere på året.

Ingen Trump-effekt

I både østrigske og internationale medier er Norbert Hofers valgkamp blevet udlagt som en del af et generelt politisk stemningsskifte i den vestlige verden.

Mange kommentatorer har spekuleret i, om Donald Trumps sejr ved det nyligt overståede amerikanske præsidentvalg kunne få et flertal af de østrigske vælgere til at sætte kryds ved Norbert Hofer.

For Standard-chefredaktøren Alexandra Föderl-Schmidt står det efter søndagens resultat klart, at den kommende amerikanske præsident ikke har haft nævneværdig indflydelse på de østrigske vælgere.

»Det er noget vrøvl. Trump-effekten kunne lige så godt have fået folk til at sige: Den slags skal vi ikke nyde noget af.«

Med søndagens valgresultat udbygger den grønne kandidat sin sejr ved præsidentvalget i maj, hvor Van der Bellen vandt knebent foran Hofer med kun 50,3 pct.

Valgresultatet i maj blev dog efterfølgende annulleret af den østrigske forfatningsdomstol, der beordrede omvalg på grund af valgtekniske uregelmæssigheder i forbindelse med stemmeoptællingen.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland