EU tilbyder gratis wifi i op mod 8.000 kommuner

EU-systemet har netop blåstemplet et projekt, der skal give gratis internet til op mod 8.000 kommuner rundt omkring i EU-landene

En god dag for EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Han er nu klar med et initiativ, der skal vise, at EU er til for borgernes skyld: gratis wifi. EPA/STEPHANIE LECOCQ Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

WiFi4EU.

Det er navnet på en projekt, som EU-Kommisionen nu er parat til at søsætte. Målet er at tilbyde 6.000-8.000 kommuner rundt omkring i EU-landene gratis internetadgang, og gaven til EUs borgere kommer i første omgang til at koste 120 millioner euro - eller godt og vel 900 millioner kroner.

Pengene blev bevilliget mandag af kommissionen sammen med EU-parlamentet og rådet, der består af medlemslandenes regeringer, og det er planen, at WiFi4EU skal være klar i 2020.

»EU-Kommissionen ønsker at tilbyde gratis Wi-Fi forbindelse for borgerne og de besøgende på offentlige områder såsom parker, torve, offentlige bygninger, biblioteker, sundhedscentre og museer alle steder i Europa via WiFi4EU,« skriver EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

Det var EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der tog det digitale initiativ i sin State og the Union speech tilbage i september 2016.

»Forbindelse til alle betyder, at det er er ligemeget, hvor du bor eller hvor meget du tjener. Så vi foreslår i dag at udstyre enhver europæisk landsby og enhver by med fri internetadgang ved de steder, der er centrum for det offentlige liv, i 2020,« sagde kommissions-formanden.

Ifølge EU-kommissionen vil  WiFi4EU blive leveret gennem »simple og ubureaukratiske proceduree« - eksempelvis online ansøgninger fra de kommuner, der ønsker at gøre brug af tilbudet.

Ansøgningerne vil blive udvalgt og behandlet efter princippet først-til-mølle.

Der kan kun søges til offentlige områder, hvor der ikke allerede i forvejen er en tilsvarende internetforbindelse - hvad enten den er udbudt offentligt eller privat.